Egy 300 hektáros gazdaságban egy millió forintba kerül a támogatások adminisztrálása

agrarszektor.hu
Átlagosan évente 15 órába és hektáronként 3400 forintba kerül a támogatásokkal kapcsolatos adminisztráció a mezőgazdaságban - ez nem sok az Európai Bizottság szerint. Ijesztőbbnek találja azt, hogy egyes tagállamokban ennek a többszörösét kell dokumentumok gyártására fordítaniuk a kedvezményezetteknek. Erről jobbára az adott ország bürokratikus berendezkedése tehet - véli a Bizottság.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Még zajlik a vita a 2022 utáni Közös Agrárpolitikáról (KAP), amire hatással lehet az a tanulmány is, amit most júliusban jelentetett meg a Bizottság a jelenlegi költségvetési ciklusról - írja a farm-europe.eu. Ebből az derül ki, hogy a gazdák adminisztrációs terhei nem növekedtek szignifikánsan a 2013-as KAP-reform óta. A tanulmány számszerűsíti is a kedvezményezettekre, illetve az egy hektárra jutó adminisztrációs költségeket. Eszerint a gazdáknak éves szinten átlagosan 236  eurójába (76 ezer forint) kerül a támogatások igénylése és a megfelelés igazolása, de ez az érték országonként szélsőségesen eltér. Máltában egy év adminisztrálási költsége mindössze 12,5 euró (4 ezer forint) gazdánként, míg Németországban 10.308 euró (3,3 millió forint!).


Szebb a kép, ha a teljes mezőgazdasági termelés költségoldalához viszonyítják a KAP-pal kapcsolatos adminisztrációs kiadásokat: ez nagyjából az összes ráfordítás 0,4 százalékát teszi kedvezményezettenként.

A teljes KAP-költségvetésen belül az a hányad, amit a gazdák valójában dokumentálásokra fordítanak, 3 százalékra tehető. Összegszerűen mintegy 1,7-1,9 milliárd euró megy el rá, hektáronként nagyjából 10,47 euró (3400 forint)

- írja a tanulmány. Eszerint egy 300 hektáros gazdaságban több mint egy millió forintot kell dokumentálási kiadásokra fordítani.

A KAP-val kapcsolatos adminisztratív feladatokra fordított átlagos medián idő pedig 15 órának adódott egy év alatt, amit a megkérdezett gazdálkodók a "munka részeként" jellemeztek. A Bizottság ezt nem érzi soknak annak tükrében, hogy például az európai strukturális és beruházási alapok esetében - amely a közkiadások 4% -át teszi ki - az adminisztratív költségek általános mértéke a teljes költségvetés mintegy 6% -ára tehető.


A Bizottság hozzáteszi, a legnagyobb problémát az okozza, hogy az adminisztrációs kiadások országonként nagyon nagy mértékben eltérnek, ami részben az adott ország agrárszektorának szerkezetével, az állam bürokratikus berendezkedésével vagy akár informatikai rendszerével magyarázható. Mivel a készülő új kAP nagyrészt a tagállamokra bízza, hogy azok hogyan alakítják ki támogtási rendszerüket és a kifizetések ellenőrzését, nem valószínű, hogy azokban az országokban, ahol most is nagy adminisztrációs terhet cipelnek a gazdák, javulna a helyzetük a következő ciklusban. Ezen javíthat, ha a gazdaságokban elterjed az automatizálás, a digitalizálás, valamint olyan új irányítási technikák, amelyek hozzájárulhatnak a KAP-költségek enyhítéséhez - véli a tanulmány.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?