Sokan nem ismerik az új szabályokat: ezeken a földeken már így is lehet dolgozni

Sokan nem ismerik az új szabályokat: ezeken a földeken már így is lehet dolgozni

agrarszektor.hu
Módosult a VPAKG 2021 pályázati felhívása: a szántóra vonatkozó tematikus előírások esetében számos ponton pontosításra került az, hogy bizonyos anyagok talajba juttatása nemcsak szántással és forgatással valósítható meg, hanem a forgatás nélküli technológiákkal való talajba bedolgozással is. A módosítás jelentősége, hogy ennek a kritériumnak köszönhetően az Agro-ökológiai Program gyakorlata is megvalósítható.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Módosították a VPAKG 2021 pályázati felhívását, így mostantól a talajba forgatással, illetve talajba történő bedolgozással teljesíthető az istállótrágyázás, a területen képződő melléktermékek (különböző szalma és szármaradványok) talajba juttatása - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Emellett kiegészítésre került az első kifizetési kérelem - 2022 - előtt elvégzett agrotechnikák bejelentésének szabályozása a középmély lazítással, mely szerint az első kifizetési kérelem benyújtását követő 15 napon belül ezen munkaműveletet is be lehetett jelenteni.

Mint kiderült, változott a visszavonási kérelem benyújtására nyitva álló határidő is. Ennek értelmében a kérelmeket január 15-e helyett idén 2023. március 31-ig lehet benyújtani, beleértve a lejáró földhasználat miatti visszavonást is. A módosítás által nem kerülnek kizárásra a programból azon gazdálkodók, akik az első alkalommal nem nyújtottak be kifizetési kérelmet, illetve nem kerül kizárásra egy adott tematikus előíráscsoport (TECS), ha a 2022. évben nem történt kifizetés igénylés a teljes TECS vonatkozásában.

Arra azonban oda kell figyelni, hogy ha a támogatást igénylő a támogatási időszak alatt egynél több alkalommal nem nyújt be kifizetési kérelmet, úgy a támogatási időszak lejáratáig kizárásra kerül a támogatásból és a támogatási kérelemre vonatkozóan már igénybe vett teljes támogatási összeget a jogosulatlanul igénybe vett támogatásra vonatkozó szabályok szerint vissza kell fizetni.

A fentiek értelmében módosult a 14. a Szankciós táblázat is. A felhívás 14.b. számú melléklete (Szankciós táblázat) a következőképpen módosul:

  • A vetésszerkezeti előírások ellenőrzési szintje a „választott előírással érintett KET-ek összterülete” meghatározásra módosult.
  • A legeltethető állatállomány meglétének vizsgálata pontosításra került.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?