Váratlan bejelentés érkezett az árstopról: ez vár a magyarokra augusztustól

Váratlan bejelentés érkezett az árstopról: ez vár a magyarokra augusztustól

agrarszektor.hu
Már csak egy hónappal, 2023. augusztus elsejéig hosszabbítja meg az élelmiszerárstopot Magyarországon a kormány, azt követően megszűnik - mondta el a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, a kormány a kötelező akciók jelenleg előírt 10 százalékos mértékét megemelik 15 százalékra, emellett új szabály, hogy a kötelező akciózást kiterjesztik azokra a termékcsoportokra is, amelyek eddig az árstop hatálya alá estek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kormányülés volt szerdán, és az ott meghozott döntésekről tájékoztatott Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Az élelmiszerárstoppal is foglalkozott a kormány szerdán, a miniszter kiemelte, az árstopok hatékony eszközt jelentettek az infláció elleni küzdelemben, és a jelenlegi előrejelzések szerint augusztusban jelentős csökkenés következik be az inflációban, ami várhatólag ősszel is folytatódik, egészen decemberig. Ezért változtat a kormány a szabályokon, új eszközöket vezetnek be, ilyen az online árfigyelő rendszer, a kötelező akciózás, illetve a SZÉP-kártya használatának kiterjesztése.

Az élelmiszerárstopot már csak egy hónappal, 2023. augusztus elsejéig hosszabbítja meg a kormány, azt követően, augusztus elsejével megszűnik. A közelező akciók jelenleg előírt 10 százalékos mértékét a kormány megemeli 15 százalékra, emellett új szabály, hogy a kötelező akciózást kiterjesztjük azokra a termékcsoportokra is, amelyek eddig az árstop hatálya alá estek. Itt a bruttó beszállítói árból fogunk kiindulni, ezt kell majd 15 százalékkal csökkenteni

- közölte Gulyás Gergely.

Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03