Változások léptek életbe a hulladékgazdálkodásban Magyarországon

Változások léptek életbe a hulladékgazdálkodásban Magyarországon

agrarszektor.hu
Módosultak a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének szabályairól és a hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységek szabályairól szóló rendeletek. Az élelmiszerláncot is érintő változások több pontban is megfigyelhetők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

 A 80/2023. rendeletbe bekerült egy általános kiegészítés miszerint a forgalomba hozatalt megvalósító személyre a gyártóra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni a kötelezettségek teljesítése során - írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Pontosításra került az alapanyagként felhasznált sütőolajjal és -zsírral kapcsolatos díjfizetés mentességről szóló 22/A, illetve a készletre vett körforgásos termékek díjfizetéséről szóló 26/A paragrafus. A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének szabályait meghatározó rendelet 2. - a csomagolási díjkódokat tartalmazó - melléklete is módosult. Az összes anyagáramra vonatkozóan belefoglalták a növényvédő szerrel közvetlenül érintkező csomagolásokat (KF-kód 5. és 6. karaktere 11, illetve 41). A díjkódok nem változtak egyik anyagáram esetében sem. Az eddig leírt módosításokat 2023. július 1. napjától kell alkalmazni.

További változás a 272/2023. rendeletben, hogy a korábban a radioaktív hulladékra vonatkozó hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényben való elhelyezést tiltó bekezdést kiegészítették a veszélyes és a speciális kezelést igénylő hulladékokkal. Így ezeket sem szabad hagyományos edényben elhelyezni. Még egy kiegészítést eszközöltek, miszerint a koncessziós társaság a - kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek hulladékának nem minősülő - biológiailag lebomló hulladék esetében az elkülönített gyűjtés feltételeit 2023. december 31-től kezdődően biztosítja. Az említett két változás a rendelet kihirdetését (2023.09.21.) követő napon lépett hatályba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?