Döntött az EU: február 14-től új szabályok vonatkoznak a termelőkre

Döntött az EU: február 14-től új szabályok vonatkoznak a termelőkre

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság 2024. január 31-én arra tett javaslatot, hogy az uniós mezőgazdasági termelők ebben az évben is eltérhessenek az uniós Közös Agrárpolitika bizonyos szabályaitól. Az eltérés a mezőgazdasági termőterületek egy bizonyos részének kötelező parlagon hagyását érinti. A Bizottság hivatalosan is elfogadta a javaslatot, a rendelet február 14-én lép hatályba, és visszamenőleges hatállyal január 1-től egy évre - azaz 2024. december 31-ig érvényes.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A részleges mentesség több kérésnek is eleget tesz, amelyet a tagállamok kértek, annak érdekében, hogy jobban tudjanak reagálni az uniós gazdálkodók előtt álló kihívásokra - olvasható az Európai Bizottság oldalán. A február 14-én hatályba lépő rendelet szerint ahelyett, hogy a szántóterületük 4%-át műveletlenül vagy terméketlenül hagynák, a gazdák termeszthetnek nitrogénmegkötő növényeket (borsó, bab, lencse) és/vagy szántójuk 4%-án vethetnek másodnövény-kultúrát, így megfelelnek a követelményeknek. A másodnövény-kultúrák két fő szántóföldi növény között nőnek, és állati takarmányként vagy zöldtrágyaként lehet hasznosítani. Azok a gazdálkodók azonban, akik így döntenek, továbbra is teljesíthetik a követelményt parlagon heverő vagy nem termelő tulajdonságokkal.

Az elfogadott végleges jogi aktus azt is lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy módosítsák a nem termelő területeket támogató ökorendszereiket, hogy figyelembe vegyék a GAEC 8 feltétele szerinti alternatív alapállapotot. Az érintett öko-programok azonnali frissítéséhez elegendő egy egyszerű értesítés az Európai Bizottságnak. Azoknak a tagállamoknak, amelyek nemzeti szinten kívánják alkalmazni az eltérést, a rendelet hatálybalépésétől számított 15 napon belül értesíteniük kell a Bizottságot annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelőket a lehető leghamarabb tájékoztassák.

De miről is van szó pontosan?

A KAP-támogatás megszerzéséhez a gazdálkodóknak be kell tartaniuk a kilenc, a környezet és az éghajlat szempontjából előnyös előírást. Ez a feltételesség elve az EU mezőgazdasági hasznosítású területének közel 90%-ára vonatkozik, és fontos szerepet játszik a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok általános érvényesítésében. Ezt az alapvető szabványkészletet GAEC-nek nevezik, ami „jó mezőgazdasági és környezeti feltételeket” jelent.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?