Gazdatüntetés: az Agrárminisztérium átveszi a demonstráló gazdák követeléseit

Gazdatüntetés: az Agrárminisztérium átveszi a demonstráló gazdák követeléseit

Az Agrárminisztérium hétfőn hajlandó átvenni a hétvégi gazdatüntetés szervezőinek követeléseit – mondta el az Agrárszektornak a demonstráció szervezője. Kernbaum Anita hozzátette: várják a traktorokat és a gazdákat a fővárosba, és alapvetően nyugodt akcióra készülnek, senkit sem buzdítanak törvénysértésre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

– mondta el az Agrárszektornak Kernbaum Anita, a hétvégi termelői tüntetés szervezője. Hozzátette: nem tud megnevezni név szerint senkit, aki átveszi a gazdák által összeállított 12 pontot, de mint fogalmazott, „nem a portásról van szó.”

Traktorral is lehet jönni

A szervező kifejtette: a némileg szokatlan módon, többnaposra tervezett tüntetés célja, hogy megmutassák magukat a gazdák.

Azért nem egy napról van szó, mert a korábbi záhonyi tüntetésen sok gazda, illetve méhész úgy érezte, hogy biodíszletként voltak jelen néhány órán át. Ezt nem szeretnénk. Az a célunk, hogy lássák, hogy valóban ki tudunk állni magunkért.

Kernbaum Anita elmondta: sokakban él az a mítosz, hogy traktorral nem lehet behajtani Budapestre. Ezt a szervezők már szombaton szeretnék cáfolni, mivel a KRESZ nem tiltja a traktoros megjelenést. Mint fogalmazott, a szombati napnak egyfajta hívószó jellege lenne. Erre azért is szükség van, mert a traktorral indulási helytől függően 4-6 óra az út Budapestre. Számoltak ezen felül azzal is, hogy kisebb gazdák is megjelennek, akiknek munkahelyük van, ezért nekik is szeretnének lehetőséget biztosítani, hogy a munka végeztével el tudjanak indulni és időben eljussanak a fővárosba.

Száz gazdával már elégedettek lennének

A szervező nem tudott várt létszámot megnevezni, mint elmondta, sokan jelezték felé, hogy érkeznek, de lehetnek olyanok is, akik nem jelezték a részvételüket, de mennek Budapestre a hétvégén. Hozzátette: ha legalább száz gazda megjelenik néhány traktorral, akkor már elégedett lesz. Ez mostanában már eredménynek számít, hiszen elkezdődtek a tavaszi munkák.

Kicsúsztunk az időből. Nem lehet a gazdákat a földről elrángatni ilyenkor.

Nyugodt demonstrációra készülnek

A közelmúltban Németországban, Franciaországban és Olaszországban, valamint több más uniós tagállamban is voltak gazdatüntetések, amelyek több esetben látványos akciókba is torkolltak. Több helyen a termelők szalmabálákat borítottak a középületek elé, hígtrágyát locsoltak szét, valamint a rendőrökkel is összecsaptak.

Ezzel kapcsolatban Kernbaum Anita elmondta: alapvetően nyugodt demonstrációt szeretne, mert úgy véli, csak mérsékelt hangvétellel lehet bármilyen célt is elérni egy tárgyalás során.

Ez azért is fontos, mert ha tárgyalási pozícióba tudunk kerülni, akkor azzal tudunk a legtöbbet segíteni a szektornak. Én ugyanakkor mások döntését, cselekményeit nem tudom befolyásolni. Az biztos, hogy én nem buzdítok senkit semmilyen törvénysértésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?