Díjeső a gabonatermesztőknek - Most ők lettek a legjobbak

agrarszektor.hu
Idén is átadták a Magyar Gabonatermesztésért díjakat. Az elismerést minden évben a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) ítéli oda azoknak a mezőgazdasággal foglalkozó szakembereknek, akik sokat tettek a magyar gabona termesztéséért - fogalmazott Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közelmúltban újra átadták a Magyar Gabonatermesztésért díjat, amelyet a GOSZ termelői és szakmai információi alapján osztanak ki. Az elismerést minden évben 10-15 ember kaphatja meg azok közül, akik a legjobbnak bizonyulnak a gabonatermesztés területén. A döntést a szervezet kuratóriuma hozza meg.

Az idei díjazottak között van Vajda Sándor, az Agrova Kft. ügyvezetője is, aki így nyilatkozott az elismerésről:

A díj elnyerésében nem csak az játszott szerepet, hogy hosszú évek óta tevékenykedem az agráriumban, hiszen sokan mások is ugyanennyi ideje dolgoznak ezen a területen. Úgy gondolom, hogy felismerték a megfelelő számú és nagyságú üzemtapasztalataink eredményére alapozott célirányos kutatásainkat. Sikerült olyan mikrobiológiai készítményt előállítanunk, amelynek használatával a növények védelmét és fejlődését segítő hasznos mikroszervezetek számát és arányát jelentősen tudjuk növelni talajainkban.

Ennek eredményeként nő a talaj termékenysége, azaz környezetkímélőbbé, jövedelmezőbbé és kiszámíthatóbbá válik a gazdálkodás. Ráadásul javul a talajszerkezet, nő a termésmennyiség és a termés minősége is kedvező irányban változik. Mindezek nemcsak a gazdálkodók, hanem a vásárlók, fogyasztók számára is előnyös. A jó talajból egészségesebb élelmiszerek állíthatók elő, azaz mi is egészségesebben tudunk táplálkozni. Biztos vagyok benne, hogy ez a helyes irány, amely remélhetőleg egyre inkább érvényesül a jövőben, a mezőgazdaságban.

Meggyőződéssel vallom, hogy a mezőgazdaság fejlődésének, a 21. századi intenzív növénytermesztésnek kulcskérdése a célirányos kutatási eredményekre alapozott mikrobiológiai készítmények mezőgazdasági termelésben történő felhasználása, és szakszerű, tudatos alkalmazása. A baktériumtrágyázás a mezőgazdasági termelés megkerülhetetlen tényezőjévé kell, hogy váljon ugyanúgy, mint a talajművelés, vetés, tápanyagellátás vagy a növényvédelem. Minél előbb kezdenek el a termelők a talajközpontú szemlélettel foglalkozni, annál előbb tudunk költséghatékonyabban és jövedelmezőbben gazdálkodni.

Az elmúlt évtizedekben leromlott, savanyodott talajainkban a káros penészgombák sajnos egyre nagyobb koncentrációban vannak jelen. Ennek jelzésére szolgálnak a különböző termelői tapasztalatok. Itt elsősorban a tejelő tehenészeteknél a kukoricasiló vagy a lucerna nagyobb aflatoxin-tartalmának megjelenésére gondolok, amely már átvételi gondokat jelent.

Idén ők kapták a Magyar Gabonatermesztésért díjat
Feczák János (Csongrád megye),
Dr. Aponyi Lajos (Fejér megye)
Dr. Tóth László (Győr-Moson-Sopron megye)
Várföldi Lajos (Győr-Moson-Sopron megye)
Rezes Gábor (Hajdú-Bihar megye)
Dr. Murányi István (Heves megye)
Márvány István (Jász-Nagykun-Szolnok megye)
Bori János (Jász-Nagykun-Szolnok megye)
Szilágyi László (Jász-Nagykun-Szolnok megye)
Hegyi Tivadar (Somogy megye)
Guth István (Tolna megye)
Soltész Gyula (Tolna megye)

Azért vágtunk bele minden erőnkkel a toxin elleni küzdelembe, hogy megvédjük a talajt és ezáltal növényeinket a penészgombáktól. Célunk az, hogy egyre kevesebb toxin jelenjen meg a termékekben, akár búza, akár kukorica vagy tej termeléséről beszélünk. Mindennek kulcskérdése a talajközpontúság, azaz a talajt élő közegként kezelő gazdálkodásra való áttérés. Hiszem, hogy ez teheti eredményessé a mezőgazdasági termelést.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?