Szereted a sajtokat? Akkor ezt a képzést neked találták ki

Szereted a sajtokat? Akkor ezt a képzést neked találták ki

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezésében önköltséges sajtbírálói képzést indít. A tanfolyamon részt vevő leendő sajtbírálók a sajtkészítők, a kereskedők, az éttermek munkáját egyaránt segíteni fogják a jövőben, de a szervezetek tervei között regionális sajtverseny megrendezése is szerepel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A képzés elsősorban a sajt világában jártas, vagy azt megismerni kívánó, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott. Az elmúlt években egyre nagyobb igény merült fel hazai regionális sajtverseny megrendezésére, aminek bírálati részét a Magyar Sajtkészítők Egyesülete (MSE) végezte, egyedi igények figyelembevételével. A rendezvények szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen további sajtbírák képzése, akik egyúttal a magyar gasztronómiai élet szereplői számára is lehetőséget teremtenek arra, hogy a termelőktől független sajtszakmai segítséget kaphassanak.

A képzés témakörei: a sajtkészítés története; sajtkészítési alapismeretek; sajtok érzékszervi bírálatának terminológiája; bírálati etika, bírálati jegyzetek készítése; sajttípusok, világ sajtjai, arany minták kóstolása (nagy sajtkultúrák: Franciaország, Svájc, Hollandia, Anglia, Spanyolország, Olaszország); bírálati szoftver alkalmazása; sajthibák, sajtbetegségek; külföldi bírálati módszerek, versenyek; bírálati gyakorlat.

Az önköltséges képzésre minden 18-adik életévét betöltött magyar állampolgár jelentkezhet, aki nem kistermelő sajtszakmai területen, illetve nem tulajdonosa vagy vezetője EU-s kisüzemnek sajtszakmai területen. A kiválasztás szempontjai többek között: egyéni érzékszervi tulajdonságok, egészségügyi alkalmasság, motiváció. A képzés megkezdését a 2022. február 18-ra tervezett felvételi előzi meg, ahol az egyéni érzékszervi képességek is felmérésre kerülnek. A képzés helyszíne - ahogy a korábbi alkalommal is - a kamara Dunaharasztiban található oktatóközpontja. Oktatás minden második pénteken délután 14 órától, a vizsga várható időpontja 2022. június 10-e.

A sikeresen végzett sajtbírálók a jövőben részt vesznek az MSE sajtbírálataiban, másrészt a gasztronómiai élet szereplői számára sajt-szakmai kérdésekben - a sajtkészítőktől független - szakmai segítséget adhatnak. A képzést követően a sikeres vizsgát tevők oklevelet kapnak. Ezzel bekerülnek egy névjegyzékbe, amelyet többek közt a Pannon Gasztronómiai Akadémia, a Magyar Bocuse D'or Akadémia és a Magyar Gasztronómiai Egyesület, valamint más gasztronómiával, vendéglátással foglalkozó szervezetek is megkapnak. A sajtbírálóknak a hazai sajtkészítési és -fogyasztási kultúra fejlesztésében és a minőség emelésében is jelentős szerepük lehet. A felsőoktatási intézményben, nappali rendszerű oktatás keretében tanuló hallgató jogosult az MSE-nél a képzés költségeire pályázni, ezen az e-mail címen: sajtbiralokepzes2022@gmail.com. További információk az alábbi oldalon érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03