Nehéz idők várnak a magyar kis- és közepes vállalkozásokra: óriási a bizonytalanság

Nehéz idők várnak a magyar kis- és közepes vállalkozásokra: óriási a bizonytalanság

agrarszektor.hu
Az eddigi csökkenő trend után most még inkább megrendült a kkv szektor bizalma: a K&H kkv bizalmi index a pozitív tartományból indulóan eddig sosem látott, egyszeri 17 pontos visszaeséssel -14 ponton áll. A várakozások minden szektorban és árbevétel-kategóriában visszaestek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagyot esett a harmadik negyedévben a K&H kkv bizalmi index, a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző mutató: 3 pontról -14 pontra süllyedt. Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője elmondta, hogy az elmúlt hónapok hazai- és világgazdasági eseményei erősen megtépázták a kkv szektor jövőbeli kilátásait. Bár a szakértők már ötödik negyedéve csökkenő trendet látnak, a pozitív tartományból még soha nem zuhant ekkorát egy negyedév alatt az index. A mostani elmozdulás a mutató 18 éves történetének is az egyik legnagyobb visszaesése, csak 2015 előtt volt ennél alacsonyabban az index. Igaz, a mostani érték még mindig jóval magasabb a 2011 év végén elért -44 pontos eredménytől és a visszaesés mértéke is kisebb, mint a 2008-as negatív tartományban történt 25 pontos csökkenés.

A jelenlegi esés fő oka, hogy a vállalkozások magasabb adóterhekre, negatív pénzügyi eredményre és a munkaerőpiaci helyzet, valamint a versenyhelyzet romlására számítanak

- foglalta össze az eredményeket Rammacher Zoltán.

Jelentős visszaesés minden szektorban és árbevétel-kategóriában

A várakozások minden árbevétel-kategóriában és szektorban visszaestek. Míg a 100 millió forint alatti árbevételű mikrocégek és a 100-300 millió forint közötti árbevételű kisvállalkozások várakozásai -15 ponton állnak, addig a középvállalkozások kilátásai ennél kedvezőbb eredményt mutatnak (-7 pont).

Az ágazatok közül az ipari és a szolgáltató cégek várakozásai romlottak a leginkább, mindkét esetben jelentős mértékben, 21 ponttal esett az index: az ipari cégek így -18 ponton, a szolgáltatócégek -14 ponton állnak. A kereskedők várakozásai is hasonlóan alacsonyan (-15 pont) vannak, ám esetükben inkább az előző negyedévben esett vissza jelentősen, 13 ponttal a bizalom, ami most tovább csökkent. Egyedül a mezőgazdasági cégek maradtak a pozitív tartományban (+5 pont), de itt is látványos, 11 pontos visszaesés történt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03