Tragikus a helyzet: az áfára hajt a húsipar

agrarszektor.hu
A túlélést jelentheti az áfacsökkentés a cégeknek, de a fogyasztók sem járnának rosszul.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tragikus jövedelmezőségi helyzetük miatt biztosra vehető, hogy a húsipari vállalkozások maguknál tartanák a jelentős húspiaci áfacsökkentés egy részét. A baromfiiparban például ma legalább 10 százalékos áremelésre lenne szükség az elektronikus útdíj nyári bevezetése miatt. Ezért a húsárak nem csökkennének az áfamérséklés mértékével, de olcsóbbak lennének a mai árszinthez képest.

A húságazat szereplői abban reménykednek, hogy a tervezett áfacsökkentés egy része - többletjövedelem formájában - a tragikus jövedelmezőségi helyzetbe lévő húspiaci vállalkozásokhoz kerülhet - közölte az agrarszektor.hu-val Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Mint ismert, Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár a hét elején jelentette be, hogy a kormány januártól a sertés- és a baromfihúsok áfáját a mostani 27 százalékról 10 százalék alá mérsékelné.

Éder Tamás szerint az áfamérséklés hatására a sertéstermékek fogyasztói árai lényegesen csökkennének, de az árváltozás nem érné el az adócsökkentés mértékét, mivel ez a húságazat szereplői és a fogyasztók között oszlana meg. A tényleges árváltozások azonban ma nem határozhatók meg, mert egyelőre nem ismert pontosan, mennyivel lenne kisebb az áfa és az adócsökkentés konkrétan milyen termékkörre terjedne ki. Emellett az is kérdéses, hogy a húsipar az áfakülönbözetből származó "árelőnyből" mennyit fordítana jövedelemhelyzetének stabilizálására.

Biztosra vehető, hogy a baromfiipari vállalkozásoknak is "maguknál kell tartaniuk" az áfacsökkentés egy részét, mert ma áremelésre kényszerülnének, elsősorban az elektronikus útdíj nyári bevezetése miatt. Bárány László, a csirketermelésben meghatározó kisvárdai Master Good csoport tulajdonosa szerint az e-útdíj mintegy 10 százalékos többletköltséget okoz, de ezt az iparági vállalkozások már nem tudják kigazdálkodni és a mai piaci helyzetben a kereskedőkre és a fogyasztókra sem háríthatják tovább.

Ezért az iparágban a pluszkiadások kompenzálásának az lehet az egyedüli forrása, ha csökken a rendkívül magas, 27 százalékos áfa - állapította meg Bárány László. Ennek nyomán ugyanis a baromfifeldolgozók úgy emelhetnék átadási áraikat, hogy azt a vásárlók nem éreznék meg, sőt - 10 százalékos baromfiipari árnöveléssel számolva - a fogyasztói árak jelentősen csökkennének is, amennyiben az adókulcs a jelenlegi 27 százalékról 10 százalék alá mérséklődne. Bár elvileg az áfacsökkentés egy részét - haszonkulcsuk növelésére - a kereskedők is zsebre tehetnék, Bárány László szerint ez a köztük lévő éles verseny miatt nem lehet érdekük, hiszen vásárlóik megtartásához arra kell törekedniük, hogy az alapvető élelmiszeripari termékek minél olcsóbbak legyenek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?