Piacvezető tipp a paprikatermesztésből: az üvegházi siker elválaszthatatlan az öntözőműtrágya minőségétől!

Piacvezető tipp a paprikatermesztésből: az üvegházi siker elválaszthatatlan az öntözőműtrágya minőségétől! (x)

PR
A lédús, finom és roppanós paprikát nem kell senkinek bemutatni. De ahhoz, hogy a zöldség a fogyasztóinak élménnyé, a termelőnek pedig megélhetéssé váljon, ma nem lehet eléggé kiemelni a minőségi vízoldható műtrágyák, a tápoldatozás finomhangolásához nélkülözhetetlen monoműtrágyák minőségét. A jobb tápanyag ugyanis itt nemcsak az áru piacosságán keresztül növeli a megtérülést, de egy modern, holland típusú üvegházban elengedhetetlen a termés- és üzembiztonság növeléséhez is.

A mai gazdasági helyzetben mellényúlni különösen drága, így a fenntarthatósághoz kincset ér az olyan meghatározó termelők tapasztalata, mint Üllésen ma 2 hektáros alapterületen, geotermikus fűtéssel ellátott, nagy belmagasságú üvegházban dolgozó Farkas Miláné és Farkasné Szögi Mónikáé. Az ország egyik legnagyobb kaliforniaipaprika-termesztőjének számító házaspár tápanyagok terén most már hatodik éve szavaz bizalmat az IKR Agrár Kft. Kertészeti Üzletágának. Történetükről, alkalmazott termékekről, tapasztalatokról kérdeztünk.

Akik nászajándékba kapták a paprikatermesztést

Farkasné Szögi Mónika és Milán esetében nem túlzás szerelemgyermekként beszélni a paprikatermesztésről. A jelenleg évente több mint 400 tonna paprikatermést előállító kertészet kezdő kapavágása ugyanis házasságkötésük évére nyúlik vissza, hiszen az első, akkor még talajos fóliasátrakat a barátoktól kapott nászajándékból húzták fel. Azóta 24 év telt el, a technológiai és gazdasági változásokat követve ma már modern, holland típusú üvegházakban zajlik a termelés, de ahogy Farkas Milán visszaemlékszik, az ajándék boríték a „Fóliára” felirattal sosem került ki az üzem csarnokából, ahogy bennük is megmaradt a szakma szeretete.

„2000-ben építettük meg az első fóliákat, majd folyamatosan dolgozva 2015-re jutottunk el odáig, hogy lett egy korszerű növényházblokkunk mintegy 6000 m2-en. A 2018-as év számított vízválasztónak a munkánkban, hiszen ekkor fúrattuk meg a termálkutunkat, ami gyakorlatilag a versenyképességünk kulcsát jelenti. 2019-ben jött létre a 4300 m2-es kis üvegház, amit az egy hektáros üvegházunk követett 2022-ben. A paprikatermesztéssel 23 éve foglalkozunk, és ugyan a régi fóliákat mára már elbontottuk, mindez annak a borítéknak köszönhetően indulhatott el, amit a barátainktól kaptunk nászajándékba. Ehhez két alapelvünk volt az évek során: az egyik a „soha ne add fel”, a másik pedig az, hogy amit csinálunk, azt mindig csináljuk egy picivel jobban.”

Farkas Milán kiemeli, hogy az évek során mindig próbáltak a vásárlói igényekhez alkalmazkodni, ennek köszönhetően tértek át 20 év után a fehér paprikáról például a kaliforniai paprika termesztésére is. Azonban ez a lehetőségeken túl komoly szakmai odafigyelést és áldozatokat kívánt meg az évek során.

„A vállalkozás olyan, mint a mókuskerék, ha belevágtunk, nem lehet csak úgy kiszállni, fejleszteni és alkalmazkodni, pedig őrült sok munkát és befektetést jelentett az évek során, amit csábító lett volna magunkra vagy a gyerekekre fordítani. Azonban ma, amikor a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete és a Zöldség Világ Kft. közvetítésével már nemcsak, hogy ott vannak a zöldségeink a nagy magyar szupermarketek polcain, de láthatjuk is, ahogy azokat megvásárolják, elképesztően jó érzés. A paprikatermesztésnek megvan az a szépsége, hogy akár a gyermekeknél, végigkövethetjük, hogy egy picike magból hogyan fejlődik ki valami a szemünk láttára, és végül milyen gyümölcse lesz a munkánknak. Az égig törő paprikanövényeket látva az üvegházban ez az öröm mind a mai napig megmaradt.”

Fóliából holland típusú üvegházba egy változó piacon: egyszerre lehetőség és kényszer

A jelenlegi gazdasági helyzet egyértelműen az üvegházi termesztés irányába tolja a paprikatermesztőket. A magas légterű üvegházakban végzett, talaj nélküli intenzív termesztéssel növelhető ugyanis olyan léptékben a termés mennyisége, amivel fenntartható a nyereség a dráguló energia- és inputanyagárak dacára is. Farkasné Szögi Mónika szerint természetesen vannak olyan esetek, mint például a biotermesztés, ahol ez az út nem járható, de náluk hozzájárul a nyugalom megőrzéséhez.

„Mi is termeltünk talajon, egy idő után azonban váltanunk kellett. Több oka is volt, elfáradt a talaj, egyre több talajkártevő volt jelen, amit a paprika nem visel jól, ha pedig drasztikus vegyszerekkel kezeltük volna a helyzetet, akkor az a jót is kivette volna a termésből. A megoldást a kőzetgyapot jelentette, ez ugyanis olyan steril közeg, ahol az irányítás teljes egészében a miénk. Klímaszámítógép szabályozza a hőmérsékletet, szellőztetést, öntöztetést, méri, hogy milyen mennyiségben juttatunk ki tápanyagokat, az elfolyó drénvíz mennyiségét, vagy épp az EC értéket, amivel tápanyag »töménységét« tarthatjuk figyelemmel. Ezzel alkalmazkodhatunk a növények fejlődési fázisaihoz és a kinti évszakok változásához is.

Egy óramű-pontosságú rendszerben csak kiváló öntözőműtrágyáknak van helye

Az új termesztéstechnológiák alkalmazása (új hibridek, támrendszeres termesztés, steril kőzetgyapot ágy, tápoldatozás), azonban csak akkor működőképes, ha a tápanyagok minősége – oldhatóságuk, hatóanyag-tisztaságuk – minden tekintetben kifogástalan marad. A hidrokultúrás termesztésben ugyanis csak az oldott tápanyagok felvehetőek, a minőségprobléma okozta rendszereltömődés így olyan, csak utólag észrevehető kockázat, ami kétszeres veszteséget jelent a termesztőknek. Megbízható kertészeti partnerre ezért épp úgy szükség van az ágazatban, mint jó minőségű  tápanyagokra.

„A kiváló minőségű áruhoz a növényeknek az előírt mennyiségben van szüksége a tápanyagokra, ráadásul ezekben a minimális szennyeződéseket sem lehet megtűrni. A növények ugyanis egy szervetlen steril környezetben növekednek, minden azon múlik, amit elérhetővé teszünk számukra. Egy problémás tápanyag miatt eldugulhatnak a szűrők, az anyagok leülepedhetnek a keverőtartályba, és ha eldugul a csepegtetőrendszer, akkor gyorsan megsínylik a növények, plusz a rendszer adott szakaszának cseréje is költség. Ennyire tervezett környezetben csak a bizonyított hatékonyságú tápanyagoknak és megbízható partnereknek van helye. Ezért dolgozunk ilyen téren most már 6 éve az IKR Agrár Kft. kertészeti üzletágával. A raktárkészlet széles, rugalmasan tudunk egyeztetni mennyiségeket, szállítási feltételeket, szakmai kérdésekben számíthatunk a tanácsaikra, és az árakkal is elégedettek vagyunk. Ilyen léptékben termelve ez egy komoly költség, mindig szemmel tartjuk máshol is az árakat, de ilyen téren is rendkívül jók a tapasztalatok. Sápi Anikó kertészeti szaktanácsadóval nemcsak gördülékeny a kommunikáció, de tudjuk, hogy igyekszik minidig a legjobb ár-érték arányú megoldást felkutatni számunkra a céljainkhoz. Bátran ajánlom az együttműködést más kertészeteknek is az IKR Agrár szakmai csapatával.”

Sápi Anikó a kertészettechnológia világából érkezett az IKR Agrár Kft. kertészeti szaktanácsadói csapatába. A szakértő a holland kertészeti üvegházi technológia kiépítésével ismerte meg a térség termelőit, hangsúlyozza, pontosan tudja, milyen elvárásoknak kell megfelelnie az itt alkalmazott anyagoknak a jó eredményekért. Mindez leegyszerűsíti, hogy naprakészen tartsák kínálatukat.

„Az IKR Agrár kertészeti portfóliójában a komplex műtrágyákon kívül minden más is megtalálható, amire szükségünk lehet a munkához. Talajtakaró fóliák, sátorfóliák, öntözési termékek, vetőmagok, mono- és komplex műtrágyák, alap-, fej- és lombtrágyacsaládok mind van a kínálatunkban országos lefedettséggel. Tápanyagok terén olyan cégekkel dolgozunk együtt, mint az izraeli Haifa és ICL, a német K+2 vagy a belga Van Iperen. De saját cégcsoportunkból is olyan kiváló termékek kerülnek ki, mint a duslói Ducanit. Ezek mind vissza is köszönnek a Farkas Kertészet tápanyagai között.

Milyen tápanyagokat alkalmaznak az IKR Agrár Kft. kínálatában a Farkas Kertészetben?

Ducanit kalcium-nitrát

Ez a granulált kalcium-nitrát kifogástalanul teljesíti a minőségi tápelempótlás és vízoldhatóság minden elvárását. A prémium minőségű (GG) termék maradék nélkül oldódik, 15,5% nitrogén hatóanyag-tartalmát 26% kalcium is kiegészíti, amivel a növények növekedése, ellenállóképessége és a termés minősége egyaránt javítható.

K+S keserűsó

A tápoldatozásra is kiváló gyorsan ható magnézium- és kéntartalmú levéltrágyával a magnéziumigényes fejlődési szakaszok hiánytünetei is megelőzhetőek. Az ideális Mg/s arány (16% MgO tartalom, 32,5% SO3) garantálja a kiváló termésminőséget.

Haifa kálium-nitrát és Haifa mono kálium-foszfát

A Haifa tápanyagok nemcsak prémium besorolású (GG) termékek, de szabadalmaztatott technológiájuknak, magas tápanyagtartalmuknak köszönhetően megkönnyítik a növény igényeihez való alkalmazkodást is az üvegházakban. A Haifa mono kálium-foszfát összetétele: foszfor (P2O5) 52%; kálium (K2O) 34%. A Haifa kálium-nitrát összetétele: salétromos nitrogén (mint N-NO3) 13,5%; vízoldható kálium (K2O) 13,5 %, kálium (K) 38,4%.

Növelje a termésbiztonságot a kertészeti árutermesztésben kiváló minőségű öntözőműtrágyákkal – kiváló áron az IKR Agrár Kft.-től!

Keresse szakértőiket:

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?