2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Gabonák tápanyagellátása határjáró szemmel

Gabonák tápanyagellátása határjáró szemmel (x)

PR
A márciusi csapadéktérképet megnézve elég vegyes az országosan lehullott mennyiség: 6–57 mm közötti. Az ország nagyobb részén 20–30 mm tartós vízhiány tapasztalható. Ez a jelenség nem könnyíti meg sem az őszi, sem a tavaszi gabonák helyzetét. A tápanyag-utánpótlás szempontjából továbbá figyelembe kell venni a növények mostani állapotát és fenológiáját.

Ahol a vetés időben történt, megfelelő a tőszám: ezek a növények már az 1-2 nóduszos állapotban vannak, általában jó kondícióban vágtak neki a szárbaindulásnak. Ebben a fenológiai szakaszban már eldőlt a kalászok száma és folyamatban van a kalászdifferenciálódás. A növény tápanyagigénye ebben az időszakban, egészen a zászlóslevél megjelenéséig, a legintenzívebb. Ilyenkor napi 4-5 kg/ha nitrogénigénye is van a növénynek. Nem csak növényvédelmi szempontból, de tápanyag-ellátottság tekintetében is nagyon fontos, hogy a növényeket rendszeresen ellenőrizzük. Érdemes a gyökérzetet is szemügyre venni, egyrészt a gyökér mélységét, másrészt a felszín közelében lévő rövidebb, de vastagabb támasztógyökerek kialakulását. Ezeknek döntő jelentőségük van a szárszilárdításban és a felszín közeli tápanyagok (bemosó csapadék hiányában!) nedvességelérésében, -hasznosításában.

A megnövekedett tápanyagigény biztosítására, a mikroelemek szinergista hatásának kihasználására és a termésmennyiség növelésére ajánljuk a YaraVita Gramitrel gabonafélékre kifejlesztett lombtrágyánkat 2-3 l/ha dózisban. Ha gomba- vagy rovarölő szerrel egyszerre szeretnénk kijuttatni, akkor a keverés előtt ellenőrizzük a keverhetőséget és a bekeverési sorrendet a www.tankmix.com oldalon. A kezelést érdemes a zászlóslevél megjelenésekor 1–2 l/ha dózisban megismételni. Mivel a termék 1–1,5 hónap tartamhatással bír, így egyrészt elegendő idő áll rendelkezésre a lassan felszívódó tápelemek bejutására, másrészt folyamatos tápanyagellátást biztosít a következő, szintén érzékeny zászlóslevél állapotig. Hasznos segítség lehet a terepi bejáráskor a CheckIT applikációnk. Képek, leírások alapján könnyen azonosíthatja a tápanyaghiányt, amit aztán egyszerűen és gyorsan orvosolhat is.

Ahol a vetés későn történt, gyenge az állomány: ebben az esetben komoly esélylatolgatásra van szükség: megmaradjon-e az állomány, extenzív termesztés legyen-e, érdemes-e rákölteni, „felhozni” a növényeket? A gyengébb, fejlődésben lemaradt növények támogatására két technológiai javaslatunk van. Az egyik esetben érdemes a 2 l/ha Gramitrelt 2 l/ha Thiotrac-kal, azaz kénes nitrogénnel kiegészíteni. Ezzel az összetétellel 2x620 + 2x1016 g/l, azaz 3,3 kg hatóanyagot juttatunk ki hektáronként. Ez elég „erős” tápanyagmennyiség, mellyel valóban látványos és hatékony segítséget tudunk adni a növényeknek. A másik lehetőség: 2 l/ha Zeatrel és 2 l/ha Thiotrac kombinációja. Ezzel is 3,3 kg/ha hatóanyagot juttatunk ki, de a termékek specializációja végett itt a gyökérképzés, bokrosodás elősegítése a cél. Ha megnézzük a két termék tápelem-összetételét, akkor az N-P-K mellett két fontos mezoelemet, a ként és a magnéziumot, valamint a kalászosok egyik fontos mikroelemét, a cinket is kijuttatjuk.

Akiknek a gabona minősége is fontos: a zászlóslevél állapotakor újabb kérdést kell feltennünk. Van-e még lehetőség N-utánpótlásra (= 3. részlet), ha igen, akkor az folyékony, vagy szilárd műtrágya formájában kerüljön kijuttatásra, illetve fókuszálunk-e a minőségre?

A kérdésekre a válasz egyik felét a csapadék, vagy annak hiánya adja meg, a másikat a kijuttatás időzítése (1. ábra). A nitrogén késői alkalmazása (a zászlóslevélhez képest) kevésbé befolyásolja a hozamot, de jelentősen növeli a fehérjetartalmat.

Két nitrogénes lombtrágyával is kiegészíthetjük a fejtrágyát: az egyik a már említett YaraVita Thiotrac (5 l/ha), vagy a YaraVita Last N. Utóbbi egy 25% szabályozott felszabadulású N-tartalmú, folyékony lombtrágyánk. Javasolt dózisa 10–20 l/ha.

Sajnos még egy esetet számításba kell vennünk, ez pedig, ha nem esik az eső! Ott, ahol az elején említett pár mm esett csak egész márciusban nehéz helyzetben vannak a gazdák a rentabilitás kapcsán. Ilyenkor – a gazdaságossági határokon belül – kondicionáló termékünket ajánljuk, mely segít a remélhetőleg átmeneti állapot átvészelésében: YaraVita Universal Bio lombtrágyánk 3–5 l/ha dózisban segíti a stressztűrést, N-P-K-tartalma mellett mikroelem-kiegészítést is tartalmaz.

Tóth Milena, Yara Hungária Kft.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31