Jövedelem maximalizálása repcében. Mi számít? Olajtartalom, betegség-ellenállóság, becőstabilitás?

Jövedelem maximalizálása repcében. Mi számít? Olajtartalom, betegség-ellenállóság, becőstabilitás? (x)

PR
A repcetermesztésből származó jövedelem maximalizálása összetett kihívás, amely számos agronómiai, környezeti és piaci tényező stratégiai megközelítését igényli. Hibrid oldalról a legfontosabb szempontok közé tartozik a termésstabilitás, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, hatékony tápanyag-felhasználás, becők pergésellenállása és az olajtartalom, amelyek mindegyike kulcsfontosságú szerepet játszik a termés kialakulásában és ezáltal közvetlenül befolyásolja a jövedelmezőséget.

Termésstabilitás: kiszámítható hozam

A termésstabilitás egy hibrid azon képessége, hogy változó környezeti feltételek mellett is egyenletes terméshozamot produkál. A stabil hozamok kulcsfontosságúak a pénzügyi tervezés és a kockázatkezelés szempontjából, mivel kiszámíthatóbb bevételt biztosítanak. Válasszon olyan hibrideket, amelyek ellenállnak a környezeti stresszhatásoknak és az eltérő talajadottságoknak. Ezek a tulajdonságok segítenek biztosítani a stabil hozamot még kedvezőtlen körülmények között is.

Az UMBERTO KWS az elmúlt évjáratokban bizonyította megbízhatóságát! Terméspotenciálja és -stabilitása emelte piacvezető hibriddé! Bevezetése óta már 225.000 hektáron termesztették a magyarországi repcetermesztők. Az elmúlt öt évből ötször Magyarország legnagyobb területen termelt repcéje (Kynetec 2019–2024)! A KWS GRANOS hibridünk a TOP 5 legnagyobb területen termesztett hibridek csoportjába került az idei termesztési időszakban (Kynetec 2024)!

Betegségekkel szembeni ellenálló képesség: a terméshozam és a -minőség megőrzése

A betegségekkel szembeni ellenálló képesség a jövedelem maximalizálásának másik fontos eleme. A betegségeknek ellenálló fajtákba való befektetés jelentősen csökkentheti a megbetegedésből adódó kockázatokat. Kiemelet fontosságú az egészséges szár biztosítása, hogy a növény teljes mértékben ki tudja fejleszteni a termését. A betegségek elleni küzdelem hatékony eleme a genetikailag ellenálló hibridek termesztése. A folyamatos nemesítési erőfeszítések a rezisztencia jellemzők javítására összpontosítanak a terméshozam biztosítása mellett. Portfóliónk hibridjei magas betegség-ellenállósággal rendelkeznek. Az RlmS rezisztencia, mely a repce fómás betegség elleni küzdelem legújabb generációja, a KWS MIKADOS és FELICIANO KWS hibrideknek nyújt erőteljes védelmet.

Okszerű tápanyag-utánpótlás

A kiegyensúlyozott tápanyag-gazdálkodás kulcsfontosságú a magas termés elérésében. Azonban az időjárási körülmények nem minden esetben optimálisak a tápanyagfelvételhez. A KWS MIKADOS kedvező N-hasznosítási tulajdonságával fontos alapja a sikeres repcetermesztésnek, korlátozott nitrogénhozzáférés esetén is. Nitrogénhatékony repcehibridjeinket a Best4N! jelölés különbözteti meg kínálatunkban. A Best4N! hibridek nagy hatékonyságú nitrogénhasznosítása révén támogatja a termelőket a költséghatékony tápanyag-utánpótlásban!

Betakarítás időzítése

A terméshozam és az olajtartalom maximalizálása szempontjából kulcsfontosságú az optimális időpontban történő betakarítás. A késedelmes vagy idő előtti betakarítás egyaránt jelentős veszteségekhez vezethet. A modern kipergés-ellenálló KWS repcehibridek lehetőséget nyújtanak az érés során a minél magasabb olajtartalom beépülésére, a hatékony betakarítás tervezésére és a veszteségek minimalizálására.

A repcetermesztésből származó jövedelem maximalizálása olyan széles körű tervezést igényel, amely magában foglalja a magas olajtartalmat, a robusztus állományt, betegségekkel szembeni ellenálló képességet és a stabil hozamokat. A megfelelő hibridek kiválasztásával, hatékony agronómiai gyakorlatok alkalmazásával és a piaci viszonyok figyelemmel kísérésével a gazdálkodók optimalizálhatják termelésüket és jövedelmezőségüket. 

Válassza 2024-ben is a piacvezető KWS repcehibridjeit a sikeres és jövedelmező repcetermesztéshez!

Dr. Kismányoky András, olajnövények termékmenedzser, KWS Magyarország Kft.

KWS Magyarország Kft., Facebook, YouTube

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?