Mitől magyar egy élelmiszer - rendelet mondaná ki

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletben definiálná, hogy mi számít teljes mértékben magyar élelmiszernek. Elsősorban a magyarországi alapanyag-előállítást, vagyis az állattenyésztést segítené a készülő magyar termék rendelet - írja a Napi.hu

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Elsősorban a magyarországi alapanyag-előállítást, vagyis az állattenyésztést segítené a készülő magyar termék rendelet, melyben pontosan definiálnák, mi is számít teljes mértékben magyar élelmiszernek illetve, hogy az elnevezést használó gyártóknak milyen feltételeknek kell megfelelnie.

Egyes becslések szerint a hazai sertéshús-feldolgozás alapanyagigényének közel harmadát már most is importból fedezik, mivel évek óta csökken a hazai sertésállomány.

A tervek szerint a rendeletben szabályoznák az önkéntesen használt megkülönböztető jelölések használatát is. Tisztázásra vár, hogy a hazánkban nem előállítható gyümölcsök, fűszerek felhasználásával, de Magyarországon készülő termék milyen besorolást kaphat majd.

Az utóbbi időben a boltokban megszaporodó nemzetiszín jelölésű termékek egy része biztosan le kell mondjon a reklám e módjáról, és az is kérdéses, hogy ha egy tradicionális magyar márka veszít emiatt belpiaci pozíciót, akkor eléri-e célját a tervezett szabályozás.

Az államtitkár elmondása szerint 2011 első negyedévére várható, hogy végre a parlament elé kerül az élelmiszerekről szóló hungarikumtörvény.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03