Zöld fejlesztéseket támogat az NFM

agrarszektor.hu
Év végéig állami és pénzpiaci konstrukciók kidolgozását tervezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Cél: a zöld fejlesztések finanszírozásának segítése.

"Mi történik akkor a "zöld bank" felállításával, ha nem sikerül az elképzeléseik szerinti szén-dioxid kvóta értékesítése, melyre az elmúlt időszak tapasztalatai alapján igen nagy esély van?" - kérdezte a szocialista képviselő, Oláh Lajos Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert.

A választ Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter adta meg: 2011-ben az NFM szakértői megbeszéléseket folytatott hazai és nemzetközi kereskedelmi illetve befektetési bankokkal, hogy megfejtsék, miért nem fejlődnek megfelelően a hazai zöld fejlesztések és azok finanszírozási folyamatai.

Az eredmény, hogy a bankoknál felszínre kerültek kihelyezhető pénzforrások, ezek jó alapok az állami és pénzpiaci konstrukciók kidolgozására az év végéig, ehhez kell egy intézményrendszer, így a szabadpiaci tőke a Magyar Fejlesztési Bankon és a hazai kereskedelmi bankokon keresztül a klímavédelmi, energiahatékonysági, épületenergetikai fejlesztésekre irányítható.

A minisztérium fő feladata a megfelelő finanszírozási keret megteremtése. A kvótaértékesítésekből származó bevételek igen fontos pénzforrásnak számítanak, és ezeket továbbra is az energiahatékonysághoz és a megújuló energiák szélesebb körű hasznosításához szükséges programok finanszírozására fordítják majd. A miniszteri válasz kitér arra is, hogy az NFM az üvegházhatású gázkibocsátást csökkentő beruházások finanszírozását több forrásból illetve többféle konstrukcióban látja biztosíthatónak - írja a hvg.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 6. 14:31