Ennyi pénzt soha nem pumpáltak az élelmiszeriparba?

agrarszektor.hu
Ha valóban beindítja a következő évekre beígért, 300 milliárd forintos programot az élelmiszeripar fejlesztésére a kormány, a hazai állattenyésztés és az iparág több forráshoz juthat, mint együttvéve az elmúlt huszonöt évben - jelentette ki Erdélyi István, a piacvezető szarvasi Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója az USA-beli Hálaadás-ünnep előtt rendezett budapesti konferencián, amelyen az amerikai és a kanadai nagykövetség vezetői is részt vettek. A magyar pulykaágazat azt tűzte célul, hogy az új EU-s költségvetési ciklushoz igazodó, következő hat évben a 2004-es uniós csatlakozáskor elért, 150 ezer tonnás szintre növeli a hazai pulykatermelést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

 

Az élelmiszeripar új fejlesztési lehetőségeiről és támogatásiról is szó lesz kétnapos decemberi agrár- és vidékfejlesztési konferenciánkon, ahol válaszokat kaphat a hazai agrárszektor más aktuális kérdéseire is. Jelentkezzen most!

A hazai baromfiágazat 2004-ben még 150 ezer tonna pulykát állított elő 7,5 kilogramm egy főre eső éves fogyasztás mellett, azóta azonban mind a termelés, mind a fogyasztás jelentősen csökkent - állapította meg Erdélyi István. Különösen súlyos recessziós időszak volt a 2013 májusát megelőző másfél év, amely alatt a fejenkénti éves kereslet 5,5 kilóra, a termelés pedig 87 ezer tonnára apadt.

Bár az idei év eleji várakozások is pesszimisták voltak, az ágazat végül várhatóan mégis 6 százalékos növekedést érhet el, így 92 ezer tonnás termeléssel zárhatja az évet. Erdélyi István szerint ehhez elsősorban az járult hozzá, hogy mostanra kedvező kereslet-kínálati viszonyok alakultak ki, a kormány növelte a baromfiágazati állatjóléti támogatásokat és csökkentek a takarmányárak is.

A jobb helyzetből kiindulva a piaci szereplők ma lehetségesnek tartják, hogy a következő hat év alatt újra megközelítsék a 2004-ben már elért, 150 ezer tonnás éves termelést. Ehhez azonban - tette hozzá az elnök-vezérigazgató - kívánatos lenne az is, ha a piaci szereplők köre kisebb vágóhidakkal és integrátor szervezetekkel is bővülne. Mára ugyanis az iparág túlságosan egypólusúvá vált, mivel az ágazat termelésének 70 százalékát két cég, a szarvasi Gallicoop és a kecskeméti Gallfood vágja le.

A pulykaágazati fejlesztéseket könnyítheti, ha - miként a kormány már többször megerősítette - beindul az élelmiszeripar 2014-2020 közötti fejlesztésére szánt, 300 milliárd forintos kiemelt modernizációs program. Ennek forrásait a kabinet a még uniós egyeztetés alatt álló, új magyar vidékfejlesztési programból, illetve más EU-s pénzalapokból teremtené elő. Ha a 300 milliárd forintnyi támogatás hozzáférhetővé válik, az állattenyésztés és az élelmiszeripar több célzott forráshoz juthat, mint az elmúlt huszonöt évben összesen - fogalmazott a Gallicoop elnök-vezérigazgatója.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?