Farkast kiáltanak az európai és amerikai gazdák

agrarszektor.hu
Éhes farkasokkal folytatnak elkeseredett küzdelmet az állattenyésztők Európától Észak-Amerikáig. A veszélyes ragadozók száma néhol évente harmadával növekszik, és ezrével pusztítják a birkákat, marhákat, egyéb jószágokat. Sok helyen megadták az engedélyt a kilövésükre.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Dániában annyira elszaporodtak a farkasok, hogy már a haszonállatokat veszélyeztetik, ezért a gazdáknak engedélyeznék a kilövésüket. A probléma 2012 óta egyre súlyosbodik, az első ragadozók akkoriban tértek vissza Németországból, alkalmanként 500 km-es "kutyagolást" követően. A 19. század óta nem élt ekkora populációjuk a skandináv országban, mint manapság.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

A jelenlegi törvények szerint a dán farmerek nem vadászhatnak rájuk. Akik viszont elveszítik miattuk a jószágaikat, azok törvényben garantált kártérítést kapnak, illetve megelőzésképp "farkasbiztos" kerítésre is pályázhatnak.

A franciák is hasonló gondokkal küzdenek, a hegyvidéki területeken a birkanyájak most már szinte állandó farkastámadásoknak vannak kitéve. Tavaly 8000 háziállat (elsősorban juh) pusztult el emiatt, nagyrészt az ország délkeleti részén. Az őrkutyák és az elektromos kerítések sem állítják meg a ragadozókat, de itt a kormányzat már megadta az engedélyt a ritkításukra.

Legfeljebb évi 40 farkas elpusztítását hagyták jóvá, ami a francia állomány 10 százalékát jelenti. Az állatvédők viszont már ez ellen is titltakoznak, mert szerintük néhány figyelmeztető lövéssel is el lehetne kergetni az éhes bestiákat. Franciaországban szabályos farkaslobbik és farmerlobbik alakultak, attól függően, kinek a pártján állnak ebben a kérdésben. A ragadozók az 1990-es évek óta tértek vissza lassan - zömmel Olaszországból - a franciákhoz.

Az amerikai-kanadai határnál, a Washington állambeli Stevens megyében is a farkasokkal gyűlt meg mostanában a bajuk a gazdáknak. A ragadozók két ranchot is megtámadtak, és megdézsmálták a marhaállományt. Helikopterről és a földről is vadásznak majd a kártevőkre, valamint csapdákat állítanak számukra. Nincs felső határ, örökre el akarják riasztani a farkasokat a karámok környékéről.

A helyi rendelet megengedi a vadászatot három alkalommal egy 30 napos periódusban, vagy négy alkalommal egy 10 hónapos időszak során. A környezetvédő csoportok itt nem képviselnek azonos álláspontot, néhányan belátják, hogy a helyzet tarthatatlan. A ranchok tulajdonosai éjszakánként lassan már aludni sem tudnak, mert félnek a megújuló támadásoktól. A farkas elvileg védett fajnak számít Washington államban, de 2008 óta túlzott mértékben elszaporodott, és a létszámuk évente mintegy 30 százalékkal nő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?