2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Érzékelhetően több a mangalica az országban

MTI
Csaknem megduplázódott a mangalica tenyészállomány az elmúlt években. Az állam több célra nyújt támogatásokat.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A 2011-ben még mintegy hatezres mangalica tenyészkoca-állomány tavalyra mintegy tízezresre gyarapodott, a tenyészetek száma pedig 136-ról 222-re nőtt - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a XI. Mangalica Fesztiválon. A magyar mangalicatermékek az exportpiacokon is megjelennek, de a termelők zöme szinte csak belföldön értékesíti termékeit. 
   
A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a szaktárcától évente mintegy 100 millió forintot kap termékek bevezetésére, valamint bel- és külföldi marketingre.További mintegy 50 millió forintos támogatást vehetnek igénybe a törzskönyvezési feladatok elvégzésére, valamint mintegy 25 millió forintot használhatnak fel kannevelésre és genetikai háttértevékenységre.

Ma Magyarországon évente 60-70 ezer mangalica hízót nevelnek. Ezek kétharmadát házaknál, egyharmadát pedig üzemi körülmények között, vágóhidakon vágják le. A mangalicaágazat átlagos éves árbevétele 11-12 milliárd forint, amelyből a termelők 4-4,5 milliárdhoz jutnak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?