Németország bekeményít: tilos a farokkurtítás

Agrárszektor
Bürokratikus akadályokkal kényszerítik a német gazdákat a malacok farokkurtításának elhagyására. Dokumentálniuk kell a farkon és füleken esett sérüléseket, és le kell írniuk az üzemi tartásmóddal járó rizikófaktorokat, valamint tervet kell kidolgozniuk ezek csökkentésére is. Ha mindez megvan, egy évre kaphatnak engedélyt a kurtításra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A teljes szövetségi államban bevezetik július elsejével a "kurta" és nem "kurtított" farkú malacok programját. Ennek keretében egy sor adminisztratív teherrel vezetik rá a gazdaságokat arra, hogy jobban járnak, ha inkább nem stuccolják meg a malacok farkát.
A gazdáknak értékelniük kell hat, az üzemi tartásmóddal járó rizikófaktort, valamint tervet kell kidolgozniuk ezek csökkentésére is. Dokumentálniuk kell a farkon és füleken esett sérüléseket - ha másképp nem, akkor a vágóhídról nyert adatokkal.

A farok meghagyásának rizikóját az állomány egy százalékán az üzemben is tesztelni lehet. A csonkítatlan állatok között a harapásos sérültek aránya nem lépheti át a 2 százalékot. Ha ezt sikerül elérni, akkor a kurtítatlan jószágok arányát fokozatosan növelni kell. Ha kudarccal járnak, akkor bizonyítottnak veszik, hogy adott tartási rendszerben a kupírozás szükségszerű, ezért ezt egy évre engedélyezik. Viszont kötelezik a gazdaságot, hogy akciótervet dolgozzon ki a harapásos sérülések visszaszorítására.

Mivel Németország is sok holland és dán malacot vásárol, ezért a program érinti az import jószágokat is. Annak érdekében, hogy a németek kellő mennyiségű hízóalapanyaghoz jussanak, meg kell győzni a külföldi partnereiket is arról, hogy érdemes átállniuk a kupírozás elhagyására. Ennek érdekében intenzív tárgyalások folynak a kibocsátó országokkal. A végeredmény nem kérdés: a hollandok bele fognak menni az üzletbe, de a nagyobb sérülési arányt az árak megemelésével fogják ellensúlyozni.

Minden jel arra mutat, hogy a német disznó hamarosan elképesztő drága lesz. Nemrég írtunk arról, hogy 2021-től a fájdalommentes herelést is kötelező jelleggel bevezetik, emellett kidolgoztak egy új, a tyúkéhoz hasonló tartásmód-jelölési rendszert is.

Mindez csak addig jó nekünk, amíg a magyar ártvételi árak a németéhez igazodnak, ugyanakkor a tartásmódban nincs változás.

Ne legyenek azonban illúzióink: a kurtítatlan holland malacok, vagy az új uniós állatjóléti előírások révén előbb-utóbb nálunk is megdrágul a sertéstartás.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03