Németország bekeményít: tilos a farokkurtítás

Agrárszektor
Bürokratikus akadályokkal kényszerítik a német gazdákat a malacok farokkurtításának elhagyására. Dokumentálniuk kell a farkon és füleken esett sérüléseket, és le kell írniuk az üzemi tartásmóddal járó rizikófaktorokat, valamint tervet kell kidolgozniuk ezek csökkentésére is. Ha mindez megvan, egy évre kaphatnak engedélyt a kurtításra.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A teljes szövetségi államban bevezetik július elsejével a "kurta" és nem "kurtított" farkú malacok programját. Ennek keretében egy sor adminisztratív teherrel vezetik rá a gazdaságokat arra, hogy jobban járnak, ha inkább nem stuccolják meg a malacok farkát.
A gazdáknak értékelniük kell hat, az üzemi tartásmóddal járó rizikófaktort, valamint tervet kell kidolgozniuk ezek csökkentésére is. Dokumentálniuk kell a farkon és füleken esett sérüléseket - ha másképp nem, akkor a vágóhídról nyert adatokkal.

A farok meghagyásának rizikóját az állomány egy százalékán az üzemben is tesztelni lehet. A csonkítatlan állatok között a harapásos sérültek aránya nem lépheti át a 2 százalékot. Ha ezt sikerül elérni, akkor a kurtítatlan jószágok arányát fokozatosan növelni kell. Ha kudarccal járnak, akkor bizonyítottnak veszik, hogy adott tartási rendszerben a kupírozás szükségszerű, ezért ezt egy évre engedélyezik. Viszont kötelezik a gazdaságot, hogy akciótervet dolgozzon ki a harapásos sérülések visszaszorítására.

Mivel Németország is sok holland és dán malacot vásárol, ezért a program érinti az import jószágokat is. Annak érdekében, hogy a németek kellő mennyiségű hízóalapanyaghoz jussanak, meg kell győzni a külföldi partnereiket is arról, hogy érdemes átállniuk a kupírozás elhagyására. Ennek érdekében intenzív tárgyalások folynak a kibocsátó országokkal. A végeredmény nem kérdés: a hollandok bele fognak menni az üzletbe, de a nagyobb sérülési arányt az árak megemelésével fogják ellensúlyozni.

Minden jel arra mutat, hogy a német disznó hamarosan elképesztő drága lesz. Nemrég írtunk arról, hogy 2021-től a fájdalommentes herelést is kötelező jelleggel bevezetik, emellett kidolgoztak egy új, a tyúkéhoz hasonló tartásmód-jelölési rendszert is.

Mindez csak addig jó nekünk, amíg a magyar ártvételi árak a németéhez igazodnak, ugyanakkor a tartásmódban nincs változás.

Ne legyenek azonban illúzióink: a kurtítatlan holland malacok, vagy az új uniós állatjóléti előírások révén előbb-utóbb nálunk is megdrágul a sertéstartás.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09