Malackábítás gázzal - 2021-től kötelező a fájdalommentes herélés

Agrárszektor
Miután a németek eldöntötték, hogy nem engedik tovább a malacok fájdalmas kasztrációját, már csak annak elhatározása maradt hátra, hogy hogyan tovább. Most kidolgoztak egy rendeletet, amelyben lehetővé teszik, hogy maguk a sertéstartók végezzék el a kábítást - feltéve, hogy előbb részt vesznek az előírt elméleti és gyakorlati oktatáson.

Németországban ma évente mintegy 20 millió kismalacot kasztrálnak érzéstelenítés nélkül, de a fogyasztók tiltakozása miatt ennek 2021-ben egy csapásra vége lesz.

Az izoflurán tulajdonképpen egy éter, melynek hatására a malac eszméletét veszti és nem érzékel fájdalmat. Alkalmazása azonban nemcsak drágítja a herélést, de kockázatossá is teszi. A túlaltatás és a mozgásképtelen malac visszehelyezése az anya alá egyaránt szörnyű kimenetellel járhat. Viszont nincs annyi állatorvos az országban, hogy valamennyi fialásnál jelen legyenek. Mégsem akartak emiatt lemondani a németek a fájdalommentes kasztrálásról, inkább képzésekkel segítik a gazdákat abban, hogy elsajátítsák a tökéletes altatás technikáját.


Természetesen az izofluránnak is rendelkezésre kell állnia a telepen, amire a vegyiparnak is fel kell készülnie. Ez nem kis mennyiség, mivel a kormányzat számításai szerint a sertéstartók fele emellett az érzéstelenítési metódus mellett fog dönteni 2021-ben, amikor a fájdalommentes ivartalanítás kötelezővé válik. Alternatív megoldás még az injekciós kasztrálás (immunokasztráció), amit a gazdák ötöde választhat az előrejelzés szerint, valamint az ivarérés előtti vágóhídra küldés. Utóbbi mellett a telepek 30 százaléka dönthet, mert bár egyszerű megoldás, a németek kolbászimádata miatt - amihez zsírosabb disznó kell - nem vonzó a "baconsertés".

Az éteres narkózis kellékeinek beszerzéséhez az állam 2 millió eurós támogatást biztosít a sertéstartók számára, mivel egy-egy ilyen  eszköz ára 3-10 ezer eurót is kóstálhat. A kormánynak még ki kell építenie a képzés rendszerét is. Az előzetes kalkulációk szerint hamarosan 3-5 ezer sertéstartó jelentkezik majd az altatás szakszerű gyakorlatának elsajátítására. Mindez azért nagyon fontos információ nekünk, mert nemcsak a sertésárak gyűrűznek be Magyarországra, hanem a tartási módok is. Készülhetünk a másfél millió forintos altatógép megvásárlására?

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?