Itt az élő tamagocsi: mostantól bárki nevelhet malacot akár a fotelből is

agrarszektor.hu
A digitalizáció elérte a magyarországi bértartást is. A Szamos partján található Cégénydányád község az országban elsőként hirdetett meg online sertés bértartást, amelynek keretén belül a bértartók okoskészülékeik segítségével folyamatosan ellenőrizhetik az állatuk/állataik fejlődését, és bele is szólhatnak abba. A kezdeményezés a Legyen malacod! nevet viseli.

A 21. század egyetlen élő tamagocsijaként hirdeti magát Cégénydányád község új szolgáltatása, amely új magasságokba emelheti a bértartást. A "Legyen malacod!" szolgáltatás azt ígéri, hogy bárki nevelhet haszonállatot otthonról, úgy, hogy a fotelből se kell felkelnie. A szolgáltatás jelenleg malac bértartását, és ennek online ellenőrzését teszi lehetővé.

A község fő profilja a sertés bértartás, ahol malac korától a hízóig Cégénydányád gondoskodik az állat neveléséről a megrendelő helyett. A község vállalja a megfelelő tisztaságú helyszín, az etetés, az itatás és az állatorvosi díjak biztosítását. A bértartó otthonról, vagy az okoskészülékéről bárhonnan és bármikor, ellenőrizheti az állat tartását, gondoskodhat róla és beleszólhat a részletekbe, így akár abba is, hogy mikor menjen ki a szabadba a malac. A község vállalja, hogy a haszonállatok kizárólag helyi termelők takarmányain nevelkednek.

Az online bértartás négy egyszerű lépésben történik:

  • Az első lépésben kiválasztásra kerül a malac, akinek a neveléséről a bértartó online kameraképeken gondoskodhat, akár arról is, hogy mikor engedjék ki szaladgálni.
  • A bértartó az előfizetési összeg teljesítése után szerződéssel kap jogosultságot a sertéstelep kameráihoz.
  • A malacokkal helyi lakosok foglalkoznak nap mint nap, akik így szintén munkához és megélhetéshez jutnak.
  • A neveltetési lejárta után a bértartó két lehetőség közül választhat: vagy elszállítja a felnevelt hízót, vagy a község dolgozza fel tradicionális, falusi környezetben, egy nagyszabású rendezvény keretein belül.

A bértartás díja bruttó 105 ezer forint, ami tartalmazza a megfelelő állatorvosi ellátásokat, valamint a felnevelés és a tartás teljes költségét, továbbá munkalehetőséget biztosít a helyi lakosoknak. A bértartási díj 50%-ának befizetésével elkezdődhet a neveltetés, majd a fennmaradó részt 3 részletben való kifizetése a neveltetés lejártáig (6 hónap). A hízók a neveltetés végére körülbelül 135-150 kilogrammos súlyúak lesznek.

A szolgáltatás jelenleg csak sertés tartását teszi lehetővé, ám ez később baromfitartással is is kiegészülhet. Tojásvásárlás tekintetében már létezik Magyarországon hasonló szolgáltatás, YouTyúk néven.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?