Egy 8000 sertéses telepen bukkant fel a rettegett vírus

agrarszektor.hu
Lengyelországban rohamtempóban folyik a kisgazdaságok bezárása. Az állománykoncentráció tempóját az afrikai sertéspestis fokozza, a biobiztonság ugyanis jellemzően sokkal jobb a nagyüzemekben, mint a háztájikban. A mostani eset azonban azt mutatja, hogy ezeket sem lehet hermetikusan elzárni a külvilágtól, és ha egyszer kitör a vírus, akkor nagyon nagy a baj.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Lengyelország keleti felében, Bielsk Podlaskie mellett egy óriási sertéstartó gazdaságban bukkant fel a rettegett afrikai sertéspestis (ASP). Az ottani állategészségügyi hatóság közlése szerint 8000 állatot érint a betegség, ez az eddigi legnagyobb egyedszámot sújtó eset. Legutóbb egy 1800 sertéses gazdaságban regisztrálták a vírust ugyanebben a körzetben.


A hatóság elrendelte az állatok leölését - ami napokig eltart - és megtette a szükséges óvintézkedéseket. Sajnos az utóbbi időben többször is értékesítettek választott malacokat ebből a nagyüzemből. Az érintet gazdaságokban elkezdték az állatok átvizsgálását, egyelőre nem bukkantak a betegség tüneteit mutató egyedekre, de biztosat csak a vérvizsgálatok után lehet mondani.

Egy hosszabb, nyugodt periódus után úgy tűnik, ismét felerősödött az ASP Lengyelországban. Pedig ott eddig sem volt rózsás a helyzet: hetente 40 új esetet regisztráltak a vaddisznó-állományokban, de ez most 73-ra emelkedett, ráadásul ezzel az új esettel háromra nőtt a 2019-ben házisertés-állományban detektált kitörések száma is.

Az afrikai sertéspestisről, és arról, ez hogyan érintette az európai országokat, itt olvashat részletesen:

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?