Őrült kísérlet zajlik az oroszoknál: VR-szemüveget szereltek a tehenekre

agrarszektor.hu
Egy orosz farm jelenleg azt próbálja kideríteni, hogy a virtuális valóság hogyan hat a tehenek tejhozamára. Egy nemzetközi kutatás ugyanis arra a feltételezésre jutott, hogy a nyugodt légkör észrevehetően javítja a tehenek által megtermelt tej mennyiségét, olykor a minőségét is.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A moszkvai régió egyik legnagyobb tejgazdasága, a RusMoloko alkalmazottai ezért, IT-szakértők közreműködésével arra vállalkoztak, hogy ezt a teóriát a virtuális valóság segítségével teszteljék, tudhattuk meg a newshub.nz oldalán megjelent írásból. Az orosz mezőgazdasági minisztérium a moszkvai régióhoz tartozó kirendeltsége elmondta, hogy a kísérlet sikeressége érdekében egy helyi VR-stúdió munkatársai állatorvosokkal és más szakemberekkel is együttműködtek, hogy az emberi fejre megalkotott VR-headsetet problémamentesen fel lehessen szerelni a tehenekre is. A kérődzők számára megalkotott készülékeken bekerített kifutókat fognak szimulálni, így tesztelve az elmélet helyességét.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A szarvasmarhák látásáról rengeteg tanulmány és tudományos értekezés létezik. Tudott, hogy a látható színtartományból a vörös árnyalatait jobban érzékelik, a zöld és a kék színeket viszont kevésbé. Ezért a szakemberek egy, kifejezetten a tehenek valóságérzékelésére szabott nyári mezőt mutató szimulációt raktak össze.

Az első kísérlet során a tudósok azt tapasztalták, hogy a jószágokban csökkent a szorongás, és általánosan jobb hangulatba kerültek. A kísérlet koordinátorai azt ígérték, hogy a VR-technológiának a tehenek tejtermelésére gyakorolt hatását egy átfogó tanulmányban fogják prezentálni.

A kísérlet előfeltételezését megalapozza a holland Wageningeni Egyetem egy tanulmánya is, amely arra a megállapításra jutott, hogy a környezeti körülmények jelentős hatással vannak a tehenek egészségére, ezzel együtt pedig az általuk termelt tej mennyiségére és minőségére is. A tanulmány konklúzióját egyébként a skóciai Scotland's Rural College kutatói is megerősítették.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?