Ez a módszer tényleg működik: sosem volt még ilyen könnyű a darazsak távoltartása

Ez a módszer tényleg működik: sosem volt még ilyen könnyű a darazsak távoltartása

agrarszektor.hu
A darázscsípés mindenkinek kellemetlen, de ha valaki allergiás rá, vagy ha rossz helyen csípi meg, akár életveszélyes is lehet. Létezik azonban egy új megoldás, az úgynevezett áldarázsfészek, amely abban segít, hogy a darazsak a közelbe se jöjjenek, ami nemcsak kíméletesebb, hanem egyszerűbb is minden eddig alkalmazott eljárásnál.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Magyarországon honos repülő rovarok közül a darazsak okozzák a legtöbb problémát, mivel víz- és élelemszerzés céljából gyakran megjelennek a környezetünkben - írja közleményében az Agrosol 2000 Kft. Csípésük mindig fájdalmas, de akár életveszélyes is lehet, mert akkor is allergiás lehet valaki a szúrásukra, ha korábban nem tapasztalt magán ilyen reakciót. Magyarországon a gyerekek 0,4-0,8 százalékát, míg a felnőttek 3-4 százalékát érinti a méh-, vagy darázsméreg-allergia. A helyzet akkor is veszélyessé válhat, ha valaki nem allergiás a csípésre, de pl. véletlenül beleiszik egy felbontott italba, amelynek tartalma bevonzott egy darazsat.  

A megoldás lényegében egy darázsriasztó kas, amely megakadályozza, hogy a csíkos rovarok a közelünkben rakjanak fészket vagy keressenek táplálékot. Egy speciális mintázatú és formájú, darázsfészket imitáló eszközről van szó, melyet fel kell akasztani jól látható helyre a védendő területen, majd hosszú időre elfeledkezhetünk róla, de magunkkal vihetjük akár kirándulásra is. A hatásmechanizmusa az állatok fészekvédő reflexén alapul: a darazsak elkerülik azokat a helyeket, ahol már van egy rivális kolónia, ezért az "ellenséges" fészek látványa visszafordulásra készteti azokat az egyedeket is, amelyek távolabbról "tévedtek" a, nagyjából 15 méteres, védett körzetbe. A megoldás így nem utólag veszi fel a küzdelmet, hanem eleve távol tartja, elijeszti a betolakodókat.

Ezek az állatok főként az emberek jelenlétében zavaróak, egyébként hasznosak, és ha nem bolygatják őket, ártalmatlanok is, ezért az elpusztításuk nem cél. A lakosság által használt darázsirtószerek főként a fészkek és a benne lévő darazsak elpusztítására szolgálnak. Ezek - amellett, hogy nem garantálják a teljes sikert - megfelelő szakértelem és védőöltözet nélkül veszélyesek is lehetnek, és irtószer-tartalmuk miatt nem lehet bárhol és bármikor használni. A szintén elterjedt csapdák még vonzzák is a rovarokat, így a darazsak akkor is állandóan jelen vannak, ha egyébként nem lenne okuk a helyszínen tartózkodni. 

A darázsriasztó kas abból a szempontból is környezetkímélőbb, hogy nem termel folyamatosan hulladékot, nem tartalmaz környezetre veszélyes anyagot, időjárásálló anyagának köszönhetően akár több évig is használható és nem pusztítja el az állatokat, csak távol tartja. A társas darazsak tavasszal kezdik el a fészküket építeni, ezért a március-április a legjobb időszak az áldarázsfészek kihelyezésére, így eleve nem telepszenek meg a közelben. Ezzel együtt később is érdemes bevetni, hogy a máshol fészkelő, de közelünkben élelmet kereső darazsakat távol tartsuk a kültéri programjainktól, sőt; darázsirtás után is indokolt a használata.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?