2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Így tarthatod távol a darazsakat a kertedtől: ezek a legegyszerűbb praktikák

Így tarthatod távol a darazsakat a kertedtől: ezek a legegyszerűbb praktikák

agrarszektor.hu
Tavasszal nemcsak a természet borul zöldbe és újul meg, hanem a kellemetlenebb szúrós rovarok, a darazsak is keresni kezdik az ideális helyet a letelepedéshez. Azonban tanácsos még azelőtt elriasztani őket, hogy befészkelnék magukat az ember házának vagy kertjének legrejtettebb zugaiba. Ehhez pedig a legkíméletesebb megoldás egy hamis darázsfészek kihelyezése lehet.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Magyarországon honos repülő rovarok közül a legtöbb problémát - látszólag - a darazsak okozzák, mivel víz- és élelemszerzés céljából rendszeresen megjelennek az ember környezetében. Csípésük minden esetben fájdalmas, és akár életveszélyes is lehet. Szúrásukra még akkor is allergiás lehet valaki, ha korábban nem tapasztalt magán ilyen reakciót - olvasható az Index oldalán. A darazsak, ha veszélyt éreznek, bátran támadnak, és fullánkjukat gond nélkül szúrják át a bőrfelületen. A méhvel ellentétben a darázs több szúrásra is képes, mert fullánkja nem szakad be az áldozatba.

Magyarországon mintegy húsz társasdarázs-faj él, ezek közül azonban legfeljebb öt fordulhat elő az ember közvetlen környezetében: a lódarázs (Vespa crabro), a padlásdarázs (Polistes nimpha), a déli papírdarázs (Polistes dominula), a német darázs (Vespula germanica) és a kecskedarázs (Vespula vulgaris).

Darazsak ellen a legjobb védekezés nem a támadás, hanem a megelőzés

Mint az élet annyi területén, a darazsak elleni védekezésben is a legjobb megelőzni a problémát, és még azelőtt elriasztani őket, hogy befészkelnék magukat az ember házának vagy kertjének legrejtettebb zugaiba. Tavasszal ugyanis az áttelelő nőstények igencsak állhatatosan keresni kezdik az ideális helyet a letelepedéshez, ehhez pedig minden szabad kis rést végigkutatnak a területen. Még mielőtt rátalálnának az otthonukra, a nemkívánatos társbérlet megelőzésére a leghatékonyabb és legkíméletesebb védekezés a hamis darázsfészkek vagy darázsriasztó kasok kihelyezése.

A speciális mintázatú és formájú, darázsfészket imitáló eszközt mindenképpen jól látható helyre kell felakasztani a védendő területen. A hamis darázsfészek működése a darazsak területvédő reflexét használja ki, ugyanis a nem saját fészek látványa visszafordulásra kényszeríti a darazsakat, nem telepszenek idegen kolónia közelébe. További előnye még, hogy semmilyen vegyszert nem tartalmaz, és nem termel hulladékot. Hátránya, hogy csak akkor hatékony, ha az ember már tavasszal kihelyezi, mielőtt még bárhol letelepedtek volna a darazsak a kertben.

Boltokban is kapható, de egy kis kézügyességgel otthon is megcsinálható

Hamis darázsfészket lehet vásárolni, de saját kezűleg, némi fantáziával készíteni is. Ami a kereskedelmi kínálatot illeti, kapható 3-4 ezer forintért papírból készült, csepp formájú riasztó, amit viszont erős esőben vagy viharban el kell távolítani a kültérről. Vannak újrahasznosítható anyagból készült imitációk is, amelyeket legtöbbször a vevőnek kell feltöltenie kiszuperált bevásárlószatyrokkal, zacskókkal, de beszerezhetőek műanyagból készült áldarázsfészkek is, ám ezek között van olyan is, ami a legkevésbé sem alkalmas arra, hogy visszatartsa a darazsakat a letelepedéstől.

De miből is építhet még az ember hamis darázsfészket? A fenyőfáról lepotyogott tobozokra például tökéletesen alkalmasak erre: néhány ép tobozból színes kötőhuzal segítségével már egészen takaros kis fészket lehet gyártani. Aki pedig a lódarazsakon akar kifogni, az összerakhat egy nagyobb imitációt is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 24. 15:32