Ez durva: nem is gondolnád, milyen állatokat találtak a magyar kutatók

Ez durva: nem is gondolnád, milyen állatokat találtak a magyar kutatók

MTI
A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) munkatársai 2022-ben 82, a tudomány számára ezidáig ismeretlen új fajt, egy alfajt és 18 új nemzetséget fedeztek fel, illetve írtak le 25 országból, Dél-Amerikától Afrikán át Kelet-Ázsiáig. Mint a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) közleményében írják, az intézmény muzeológus kutatóinak egyik legfontosabb feladata a gyűjteményekben őrzött példányok tudományos feldolgozása és az ennek során elért tudományos eredmények közlése.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múzeum legtöbb gyűjteményében a gyakorlatban ez a feldolgozatlan példányok meghatározását jelenti. Időről-időre a szakértő munkatársak a tudomány számára még ismeretlen fajokat fedeznek fel és írnak le. A taxonómiai kutatómunka során a szakemberek a múzeumi gyűjteményi példányok és a legkülönfélébb nyelveken és korokban született fajleírások áttanulmányozásával bizonyosodnak meg arról, hogy valóban egy mostanáig ismeretlen élőlény példányaival van dolguk, majd a nemzetközileg elfogadott előírásoknak megfelelő tudományos leírással és elnevezéssel egy szakfolyóiratban publikálják az új taxont. A közlemény szerint 2022-ben a múzeum 17 kutatójának összesen 82 úgynevezett "tudományra új faja", egy alfaja és 18 új nemzetsége jelent meg tudományos szakfolyóiratok lapjain. A leírt 82 tudományra új faj közül 75 állat, kettő növény, négy zuzmó, egy pedig fosszilis életnyomfaj. Az új állatfajok többsége rovar.

EZ IS ÉRDEKELHET

A múzeum rovarászai 52 tudományra új fajt jegyeztek: 19 fürkészdarázsfajt, 12 boglárkalepkefajt, nyolc holyvafajt, három szitkárfajt, három bagolylepkefajt és két lisztesfátyolkafajt. Az eddigiek jelenleg is velünk élő (recens) rovarfajok, ezek mellé társulnak a múzeum paleontológusainak már kihalt, mezozoikus rovarfajai: három darázsfaj, egy pattanóbogárfaj és egy csótányfaj. A nem rovar recens gerincteleneket négy új televényféregfaj képviseli, a kihaltakat pedig nyolc csigafaj, hét pörgekarúfaj és egy pókfaj. A közlemény szerint a gerincteleneknél jóval ritkább az új gerinces állatok felfedezése, a múzeum kutatói évről-évre mégis megörvendeztetik a világot néhány új gerincessel is. 2022-ben az intézmény munkatársai három tudományra új, ázsiai denevérfajt és az alpesi gőte egy hazai alfaját írták le.

EZ IS ÉRDEKELHET

A növényekkel kapcsolatos eredményeiket két új, fosszilis, jura időszaki növényfaj képviseli: az egyik a magvaspáfrányok, a mási a fenyőalakúak csoportjába tartozik. A se nem növény, se nem állat taxonokból a szakemberek négy új zuzmófajt és egy fosszilis életnyomfajt írtak le. Az új taxonok földrajzi eloszlása szépen tükrözi a múzeum biodiverzitás-kutató tevékenységének a Kárpát-medence kutatása melletti hagyományos, esetenként már évszázados múltú erősségeit: Ázsia középső, keleti és déli részei mellett Afrika zoológiai kutatása is erősen magán viseli az MTM szakembereinek névjegyét. Amerika taxonómiai kutatásában általában kisebb a szerepünk, mint az Óvilágéban, de a 2022-es évben e téren is jelentős eredmények születtek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?