Durva lódarázs jelent meg Magyarországon: csak így lehet védekezni ellene

Durva lódarázs jelent meg Magyarországon: csak így lehet védekezni ellene

agrarszektor.hu
2023 augusztusában a Győr-Moson-Sopron vármegyei Kimlén egy méhészetben megtalálták az ázsiai lódarázs méhekre vadászó egyedeit. De vajon hogyan lehet védekezni ellenük? Annyi biztos, hogy a darazsak csapdázása és a fészkek elpusztítása mellett a védekezés fontos eleme a különböző kijárószűkítők és védőhálók alkalmazása is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A védekezés a darazsak csapdázásán, elpusztításán, illetve a darázsfészkek megsemmisítésén alapul. Erre és a méhcsaládok védelmezésére már több módszert is kidolgoztak, azonban önmagában egyik sem bizonyult elég hatékonynak; több módszer egyidejű használata mellett is egyelőre csak gyéríteni lehet a darázspopulációt - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). A vadászó egyedek számának gyérítésére különböző darázscsapdák vannak forgalomban. Ezek lehetnek egyszerű, házi készítésűek vagy összetett szerkezetek is. Hátránya mindegyiknek, hogy nem elég szelektívek, így esetleg más, hasznos rovar is belepusztulhat. Ennek kiküszöbölésére a kutatók igyekeznek minél inkább szelektív csalikat, ill. eszközöket találni.

Kifejezetten az ázsiai lódarázs elfogására lett kifejlesztve pl. a Jabeprode-csapda (ez egy terelőkkel ellátott doboz, aminek az alján, egy háló alatt helyezik el a csalit, pl. halhúst vagy mézes lépet; a terelők nyílásán az európai lódarázs peterakó nősténye nagyobb termete miatt nem fér át, a terelők oldalán lévő kis nyílásokon pedig a csapdába esetlegesen bekerülő kisebb rovarok, pl. méhek ki tudnak jönni). Az Apishield higiénikus aljdeszkához hasonló szerkezet, melyet a kaptár aljára kell rögzíteni.

A szekunder fészkek megsemmisítésére is több módszer létezik. Ilyen például a fészek „lelövése”, rovarölőszer drónnal történő bejuttatása vagy injektálása. A nehézségük abban áll, hogy a szekunder fészkek nagyon nehezen fellelhetők, ill. megtalálásuk esetén nehezen elérhetők és kezelhetők. Ráadásul fennáll a támadásveszély is, mivel a darazsak a fészküket nagyon agresszíven védelmezik. Próbálkoznak csapdázott dolgozók jelölésével, különféle jeladók torukra rögzítésével (RFID, rádió jeladó, radaros követés) is, ezek észlelése azonban csak pár 100 méterig lehetséges, erdős területen pedig még kisebb távolságban. Ezzel szemben a táplálék után kutató darazsak a fészektől számított 1-2 km-en belül bárhol vadászhatnak. Ráadásul a szükséges eszközök és az ezek kezeléséhez értő szakemberek alkalmazása miatt a módszer meglehetősen drága.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?