Rohamosan terjed a madárinfluenza Európában: azonnali korlátozásokról döntöttek

A brit Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági és Vidékfejlesztési Minisztérium (Department for Environment, Food and Rural Affairs - Defra) megerősítette, hogy Leicestershire megye területén baromfikban és elfogott madarakban is kimutatták a H5N8-as vírustörzsű madárinfluenzát. A legfrissebb járványkitörést Melton Mowbray területén azonosították.

A hatóságok a vírus patogenitását még nem erősítették meg, egyelőre egy 3 kilométeres sugarú ideiglenes védőkörzet és egy 10 kilométeres ideiglenes megfigyelési körzet felállítását rendelték el az érintett terület körül. A brit kormány azt is megerősítette, hogy november 19-én Gloucestershire megyében is kimutatták a madárinfluenzát, de az ottani baromfitelepek egyelőre nem érintettek az újabb kitörésben, írta meg a FarmingUK.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Az utóbbi időben számos beteg madarat találtak Nagy-Britanniában, mind a baromfik, mind a vadmadarak között, ezért a hatóságok a szigetország egész területét madárinfluenza-megelőzési zónává (Avian Influenza Prevention Zone - AIPZ) nyilvánították. Christine Middlemiss, Nagy-Britannia országos főállatorvosa Skócia és Wales decentralizált kormányaival együtt a múlt héten jelentette be ezt az intézkedést. Ez azt jelenti, hogy jelenleg minden baromfitartónak törvényi kötelessége a szigorú biológiai biztonsági intézkedések betartására a betegség terjedése kockázatának csökkentése érdekében.

A több mint 500 madárral rendelkező állattartóknak korlátozniuk kell a munkavégzéshez nem létfontosságú személyek belépését a baromfitelepeikre. A telephelyek dolgozóinak pedig ruhát és cipőt kell váltaniuk, mielőtt bemennének a madarak közé, a baromfitelepeken található járműveket pedig kötelesek rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni. A hatóságok a háztáji baromfitartókat is arra ösztönzik, hogy erősítsék meg a biológiai védelmet a madaraik körül, hogy megelőzzék a további kitöréseket.

Attól függetlenül, hogy valaki csak néhány madarat nevel-e, vagy több ezret, mostantól mindenkinek kötelező betartania a fokozott biológiai biztonsági előírásokat. Ez mindenkinek a saját jól felfogott érdeke is, ha meg akarja védeni a madarait ettől a fertőző betegségtől

- jelentette ki Christine Middlemiss.

A hatóságok az AIPZ elrendeléséről azután határoztak, hogy novemberben két, egymástól elkülönülő és semmiféle módon nem összefüggő esetben is kimutatták a madárinfluenzát Kent és Chesire megyékben. Ez utóbbi kitörésről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magas patogenitású H5N8-as vírustörzset harmadszorra november 11-én, egy broilertelepen mutatták ki, Herefordshire megyében, de Délkelet-Angliában több vadmadárban is kimutatták a betegséget. Ezekre azután került sor, hogy a madárinfluenza előfordulásának kockázati szintjét a vadmadarakban közepes szintűről magas szintűre emelték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?