Nagy a kockázata, hogy újabb helyeken is megjelenik a madárinfluenza Magyarországon

Nagy a kockázata, hogy újabb helyeken is megjelenik a madárinfluenza Magyarországon

agrarszektor.hu
Két megyében is megjelent év elején a madárinfluenza, az érintett telephelyeken azonban sikerült lokalizálni a betegséget - tájékoztatott Bognár Lajos országos főállatorvos. Az afrikai sertéspestisről szólva kijelentette, hogy házisertésben és nagy létszámú állattartó telepeken sem mutatták még ki a vírust.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt hónapokban Európában több helyen megjelent a madárinfluenza H5N8 szerotípusa, amely egy nagy fertőzőképességű madárinfluenza-vírus, és a vándorló madarak hozták vissza Európába - mondta az Indexnek Bognár Lajos. Ez a vírustörzs jelent meg Magyarországon is: először Komárom-Esztergom megyében, majd Bács-Kiskun megyében. 

Ezt a két járványkitörést regisztráltuk eddig, azaz ebben a két állományban találtuk meg a vírust ez idáig. Az azonnal elrendelt intézkedéseink épp azt a célt szolgálják, hogy ne terjedjen tovább a betegség. Ugyanakkor az időjárási körülmények, valamint a vándorló madarak vonulása miatt nagyon nagy a kockázata, hogy újabb helyeken is megjelenik a madárinfluenza. Egyelőre sikerült lokalizálni a két telephelyen a betegséget. Ebből adódóan nem jelenthető ki, hogy terjedne a madárinfluenza, mert két külön, egymással össze nem függő járványkitörésről van szó, ugyanakkor máshol is előfordulhat a betegség

 - hangsúlyozta a szakember. 

2020 januárjában, illetve tavasszal, kora nyáron volt jelen Magyarországon a madárinfluenza-járvány. 14 milliárd forintra rúgott az a kártalanítási összeg, amelyet az állományok felszámolása miatt kellett kifizetni az állattartóknak - tudatta Bognár Lajos. A védekezés során az érintett területen csaknem 5 millió madár leölésére, levágására került sor, melyből körülbelül 1,1 millió nem tényleges járványkitörés miatt, hanem megelőzési célból történt - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mennyire érinti ez most az exportot, a szakember elmondta, minden esetben, amikor megjelenik egy bejelentendő állatbetegség, például a madárinfluenza vagy az afrikai sertéspestis egy országban, akkor különböző korlátozó intézkedések lépnek életbe, amit a nemzeti hatóság rendel el. A korlátozásoknak az a következménye, hogy a kereskedelmi partnerek, a harmadik országok is szigorítanak. Vannak olyan államok, amelyek a teljes országból tiltják az adott áru vagy élő állat kereskedelmét, és vannak olyanok is, amelyek használják az úgynevezett regionalizáció elvét, azaz csak a betegséggel, a járványügyi intézkedésekkel érintett terület kerül korlátozás alá. Ilyenkor a legnagyobb problémát az ázsiai piacok elvesztése jelenti, ahol vannak olyan államok, amelyek még nem alkalmazzák a regionalizációt. Habár decemberben Magyarország volt az első olyan, afrikai sertéspestissel érintett ország a világon, amellyel Japán megállapodott a regionalizáció kérdésében, gyakorlati értelemben még nem indult újra az export, 

várjuk, hogy az állategészségügyi bizonyítvány magyar és japán hatóság közötti egyeztetése befejeződjön, és megkapjuk a jóváhagyást, a szállítási lehetőséget. A feltételekben megállapodtunk, tehán valószínűleg néhány héten belül, amint a Japán hatóságok lehetővé teszik, azonnal el is indulhatnak a szállítások a már engedélyezett üzemekből

 - közölte Bognár Lajos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02