Nagy a kockázata, hogy újabb helyeken is megjelenik a madárinfluenza Magyarországon

Nagy a kockázata, hogy újabb helyeken is megjelenik a madárinfluenza Magyarországon

agrarszektor.hu
Két megyében is megjelent év elején a madárinfluenza, az érintett telephelyeken azonban sikerült lokalizálni a betegséget - tájékoztatott Bognár Lajos országos főállatorvos. Az afrikai sertéspestisről szólva kijelentette, hogy házisertésben és nagy létszámú állattartó telepeken sem mutatták még ki a vírust.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt hónapokban Európában több helyen megjelent a madárinfluenza H5N8 szerotípusa, amely egy nagy fertőzőképességű madárinfluenza-vírus, és a vándorló madarak hozták vissza Európába - mondta az Indexnek Bognár Lajos. Ez a vírustörzs jelent meg Magyarországon is: először Komárom-Esztergom megyében, majd Bács-Kiskun megyében. 

Ezt a két járványkitörést regisztráltuk eddig, azaz ebben a két állományban találtuk meg a vírust ez idáig. Az azonnal elrendelt intézkedéseink épp azt a célt szolgálják, hogy ne terjedjen tovább a betegség. Ugyanakkor az időjárási körülmények, valamint a vándorló madarak vonulása miatt nagyon nagy a kockázata, hogy újabb helyeken is megjelenik a madárinfluenza. Egyelőre sikerült lokalizálni a két telephelyen a betegséget. Ebből adódóan nem jelenthető ki, hogy terjedne a madárinfluenza, mert két külön, egymással össze nem függő járványkitörésről van szó, ugyanakkor máshol is előfordulhat a betegség

 - hangsúlyozta a szakember. 

2020 januárjában, illetve tavasszal, kora nyáron volt jelen Magyarországon a madárinfluenza-járvány. 14 milliárd forintra rúgott az a kártalanítási összeg, amelyet az állományok felszámolása miatt kellett kifizetni az állattartóknak - tudatta Bognár Lajos. A védekezés során az érintett területen csaknem 5 millió madár leölésére, levágására került sor, melyből körülbelül 1,1 millió nem tényleges járványkitörés miatt, hanem megelőzési célból történt - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mennyire érinti ez most az exportot, a szakember elmondta, minden esetben, amikor megjelenik egy bejelentendő állatbetegség, például a madárinfluenza vagy az afrikai sertéspestis egy országban, akkor különböző korlátozó intézkedések lépnek életbe, amit a nemzeti hatóság rendel el. A korlátozásoknak az a következménye, hogy a kereskedelmi partnerek, a harmadik országok is szigorítanak. Vannak olyan államok, amelyek a teljes országból tiltják az adott áru vagy élő állat kereskedelmét, és vannak olyanok is, amelyek használják az úgynevezett regionalizáció elvét, azaz csak a betegséggel, a járványügyi intézkedésekkel érintett terület kerül korlátozás alá. Ilyenkor a legnagyobb problémát az ázsiai piacok elvesztése jelenti, ahol vannak olyan államok, amelyek még nem alkalmazzák a regionalizációt. Habár decemberben Magyarország volt az első olyan, afrikai sertéspestissel érintett ország a világon, amellyel Japán megállapodott a regionalizáció kérdésében, gyakorlati értelemben még nem indult újra az export, 

várjuk, hogy az állategészségügyi bizonyítvány magyar és japán hatóság közötti egyeztetése befejeződjön, és megkapjuk a jóváhagyást, a szállítási lehetőséget. A feltételekben megállapodtunk, tehán valószínűleg néhány héten belül, amint a Japán hatóságok lehetővé teszik, azonnal el is indulhatnak a szállítások a már engedélyezett üzemekből

 - közölte Bognár Lajos.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?