Fertőző állatbetegség fenyegeti Magyarországot: már a szomszédban pusztít a vírus

Fertőző állatbetegség fenyegeti Magyarországot: már a szomszédban pusztít a vírus

agrarszektor.hu
Néhány hónap leforgása alatt immár harmadszor diagnosztizált veszettséget a román állategészségügyi szolgálat a magyar határtérségben, Szatmár megye területén. Tavaly év végén egy kutyában és egy szarvasmarhában, majd idén február 1-jén egy vadon élő rókában mutatták ki az emberre és állatra egyaránt veszélyes vírust. Az esetek közelsége miatt hazánkban is fokozott figyelmet kell fordítani a veszettség elleni védekezésre, a védőoltások beadatására!

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is beszámolt arról, hogy az utóbbi időben többször veszettség vírusát mutatta ki a román hatóság a magyar határ közelében - írja közleményében a Nébih. 2021. február 1-jén az állategészségügyi szakemberek újabb esetet jelentettek a térségből: ezúttal egy vadon élő rókában mutatták ki a vírust. Habár Romániában a rókaimmunizációs programnak és a kutyák kötelező védőoltásának köszönhetően a veszettség egyre inkább visszaszorul, a fenti példák a fertőzés szórványos jelenlétét támasztják alá.

A veszettség az egyik legrégebben ismert fertőző betegség, mely a beteg állat harapása útján terjed a másik állatra vagy akár az emberre is. Többszörös előfordulása a román határtérségben a hazai járványügyi helyzet szempontjából is aggályos, mert a fertőzött, idegrendszeri tünetekben szenvedő, rendellenesen viselkedő vadállatok nagy távolságokat is megtehetnek, így a betegséget a magyarországi rókaállománynak is átadhatják. A februári párzási időszak egyébként is az állatok fokozott mozgásával, gyakoribb harcokkal jár, megnövelve a veszettség terjedésének kockázatát. 

A magyarországi rókaállomány fertőzöttségének kizárása, valamint a veszettség esetleges megjelenésének mielőbbi felderítése érdekében a fertőzött vidékkel szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadászterületeken már megkezdődött a rókák fokozott vizsgálata. Az érintett romániai területekkel határos, a Nébih által kijelölt vadásztársaságok kötelesek minden egyes elejtett vagy elhullottan talált rókát laboratóriumi vizsgálatra küldeni a következő két hónapban. 

Fontos, hogy Magyarországon mindeddig nem találtak veszett állatot, a betegség 2017 óta nem fordult elő hazánkban! Az országhatárhoz közeli romániai esetek kapcsán azonban a Nébih ismételten és nyomatékosan felhívja a hazai állattartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának fontosságára. Magyarországon a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező (jogszabály írja elő), míg a macskáké erősen ajánlott. Különösen fontos a vadállatokkal gyakrabban, nagyobb eséllyel érintkező háziállatok, mint például a vadász-, kotorék- és pásztorebek vakcinázása. A háziállatok megóvása egyúttal gazdájukat és a környezetükben élő embereket is védi a fertőzéstől!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03