2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Magyarország válhat a régió vezető lazactenyésztőjévé

Magyarország válhat a régió vezető lazactenyésztőjévé (x)

agrarszektor.hu
A szárazföldi lazacfarm nem csupán Magyarországon, de Közép-Európában is egyedülálló halgazdasági befektetésnek számít. A nemcsak méretét tekintve, de innovációs szempontból is kiemelkedő fontosságú fenntartható agrárberuházás a régióban először Zalaegerszegen valósulhat meg.

A hazai agrárszektorban még kevésbé jellemző az un. 'impact investing' (ökológiailag fenntartható beruházás), amelynek lényege a pénzügyi hozam mellett mérhető, kedvező társadalmi vagy környezeti hatás. Új piaci szereplőként a Zalmon Kft. 2022 elején egy világszínvonalú technológiával működő, környezetbarát lazactelep építésébe kezd Zalaegerszegen.

A régió első szárazföldi lazacfarmjának célja a hazai akvakultúra fejlesztése mellett az európai lazacellátásban jelentkező egyre növekvő igények hatékony és felelősségteljes kiszolgálása. A hazai vízkészletek környezetbarát felhasználására épülő beruházás nemzetközileg elismert szakemberek bevonásával kíván változtatni az egyre kevésbé fenntartható tengeri tenyésztési gyakorlatokon.

"Célunk, hogy a régióban elsőként tenyészthessünk egészséges és jó minőségű lazacot, mindezt környezetbarát és innovatív módon. Magyarország nagyon komoly képzést folytat a halászat és halbiológia terén, nemzetközileg elismert szakemberek dolgoznak ezeken a területeken, így biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül sikeres lesz a hazai toborzásunk, illetve a külföldön dolgozó szakemberek hazacsábítása is" - fogalmazott Sagyibó Viktor, a Zalmon Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója.

Sagyibó Viktor

Lazactenyésztés a szárazföldön, ráadásul Magyarországon?

A lazactenyésztéshez nincs szükség sós vízre, így már az egész világon elindultak fejlesztések, és melegebb éghajlatú, déli országokban is létrehoztak un. land-based/szárazföldi farmokat, hogy az egyre kevésbé fenntartható tengeri lazactelepek működését a környezetet kevésbé terhelő megoldásokkal váltsák ki. Magyarország rendkívül gazdag természetes és tiszta vizekben, Zalaegerszeg környéke pedig nemcsak az egyik legcsapadékosabb és legtisztább vízkészlettel rendelkező régió, de a fontos európai felvevőpiacokhoz is elérhető közelségben van.

"Várhatóan 2024-ben indulhat meg a lazacok értékesítése, Magyarországon kívül, elsősorban Bécs, Graz és München, illetve Észak-Olaszország nagykereskedői felé. Óriási előnyünk lesz a lokáció: gyakorlatilag a reggel még vízben úszó halak 6 órán belül már a régió kereskedéseiben lehetnek. Több üzletlánccal folytatunk tárgyalásokat, és komoly szükséglet mutatkozik a környezettudatos módon előállított, versenyképes árú termékekre mind a hazai, mind az európai piacokon" - mondta el Sagyibó Viktor a Zalmon Kft. üzleti tervei kapcsán.

Világszínvonalú technológia a Zalában

A szárazföldi lazacfarmok mind környezetvédelmi szempontból, mind a halak minőségét és egészségét tekintve a jelenleg ismert legkorszerűbb és legfenntarthatóbb technológiára épülnek. A következő években megépülő telepen a nemzetközi szinten elismert, innovatív üzemi technológiát használják majd, amely újrahasznosító, recirkulációs akvakultúra-rendszeren (RAS) alapul. A vizet csúcstechnológiájú szűrő- és oxigénellátó rendszerek segítségével keringtetik vissza, ezzel teremtve meg a lazacok számára a tiszta és optimális környezetet. Az egészséges hal számára fontos a megfelelő mennyiségű mozgás is, így ahhoz, hogy ne hízzanak el, a mozgást vízkeringtető rendszer biztosítja. A teljesen zárt rendszer miatt nincs szükség antibiotikumos vagy egyéb kezelésre, s a halak jobb minőségűek, frissebbek, valamint gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentesek, ellentétben tengeri ketrecekben tenyésztett társaikkal.

 

 

 

(x)


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31