2023. január 30. hétfő Martina, Gerda

Madarak ezrei lehetnek veszélyben: ezt tedd, ha a fészekből kiesett fiókát találsz

agrarszektor.hu
Ha fészekből kiesett fiókát találunk, akkor ne legyünk restek cselekedni! A szakemberek azt tapasztalják, hogy sokan nem merik megfogni a fiókát, mert attól tartanak, hogy a szülő nem fogja elfogadni utána, illetve otthagyják inkább a csupasz kis fiókát a tűző napon azzal a feltételezéssel, hogy majd jön a szülő, és felviszi a fészekbe - ez azonban nem így van.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A Székesfehérvár-Sukorói Vadmadárkórház arra hívja fel a figyelmet, hogy a madárszülőket nem zavarja, ha ember ért a fiókájukhoz, hiszen nem tudják a hónuk alá kapni és visszavinni a fészekbe a fiókát. Megemlítették azt is, hogy ha még fészekbe való, onnan kipottyant fiókát találtunk, akkor azt meg kell fogni, és nem szabad ott hagyni a tűző napon. A szakemberek azt is kihangsúlyozták, hogy ha megvan a fészek, akkor bizony a fiókát vissza kell tenni oda, és figyelni azt, hogy a szülők mennek-e etetni őt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha nincs meg a fészek: ebben az esetben azonnal gondoskodni kell róla,  mentőhelyre vinni, addig pedig meg kell próbálni etetni is. A szakértők szerint fiókánál nem szabad várni fél-egy napot a megoldással, mert nem lehet tudni, hogy mikor esett ki és mikor kapott utoljára enni. A "babák" nem bítják sokáig élelem nélkük, ezért nagyon gyorsan legyengülnek és elpusztulnak.  A vadmadárkórház munkatársai felhívták a figyelmet arra is, hogy azonnal cselekedni kell, és persze nem szégyen kérdezni, ezért fontos, ha valaki nem tud valamit, kérdezzen, a hozzáértők segíteni fognak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?