Nyugtalanító videó: furcsán viselkedő halakat talált egy horgász a Velencei-tóban

Nyugtalanító videó: furcsán viselkedő halakat talált egy horgász a Velencei-tóban

agrarszektor.hu
Nagyon furcsán viselkedő 8-10 kilós amurokkal találkozott egy kajakos horgász a Velencei-tónál. A rángatózó halak háta kilógott a sekély vízből, de olyan amurt is látott, amelyik hassal felfelé tengődött a sziklák között.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kajakkal járta be szeptember 14-én, kedden délután a Velencei-tó egy részét Kürti Gábor, aki videókat is készített, amelyeket elküldött a Pecaverzumnak. Egész nagy területet járt be pár óra alatt. Pergetni szeretett volna, de miután meglátta, milyen állapotok fogadják, elment a kedve.

A horgász elmondta, hogy ha egy egészséges tóban az ember beevez egy 40-50 centis vízbe, akkor a halak egyszerűen nem tudnak úgy elmenni előle, hogy azt ne lássa. A Velencei-tavon viszont most olyan halott vizek vannak nagyon nagy területeken, hogy egy snecit se lehetett látni. Kürti Gábor úgy fogalmazott, hogy ilyet még nem látott sehol, még a nád se mozgott. Naplementekor egy ekkora vízen egyetlen egy balinrablást sem láttam - idézte fel a horgász. Kürti Gábor elmondása szerint a víz nagyon tiszta volt, pedig zavarosnak kellene lennie, az az egészséges, és a különösen viselkedő amurokon kívül több tucatnyi madártetemet is látott.

Az amurok szép nagyon, 8-10 kilósak lehettek. Az egyik sem pipált azonban, hanem a hátukra fordulva úsztak vagy a felszínen kilógva rángatóztak. Az egyiknek szeme opálos volt, vagy mintha vak lett volna. Azt is elképzelhető, hogy beverte a kőbe. Próbáltam evezőlapáttal a nyílt víz felé terelni, de visszatért a sziklákhoz

- részletezte a látottakat Kürti Gábor, aki a jelenséget videóra is vette.

A videón jól látszik, hogy a sziklák között minden bizonnyal agonizáló amurt megpróbálja beljebb tessékelni az evezőlapáttal, ami sikerül is, de hal csak nem akar bentebb menni, és visszatér a sziklák közé lebegni. Szomorú, lesújtó látvány. A horgász azért azt is hozzátette, hogy nagy volt a kontraszt egyes területek között. Voltak olyan, két focipályányi területek, ahol meg lehetett látni életet, de ahol az amurok voltak, ott síri csend honolt - mondta, hozzátéve, hogy döglött halakat viszont nem észlelt sehol. Halcsontvázakat látott a kövezéseken, de azok még a nyári halpusztulás nyomai lehettek.

Mint ismeretes, a Velencei-tó vízutánpótlását első körben a Zámolyi-víztározó lehalászásával és leengedésével kezdik majd várhatóan még ebben a hónapban. A tó vízállás jelenleg az agárdi vízmérce szerint 74 centiméter. A Pecaverzum hívta az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtószóvivőjét, hogy megtudják, mikor engedik le a Zámolyi-víztározót, de a cikk megjelenéséig nem sikerült őt elérniük.

(Címlapkép forrása: Nébih)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?