Döbbenetes, ami Angliában zajlik: egyre több helyen csap le a fertőző állatbetegség

agrarszektor.hu
A brit kormány megerősítette, hogy Northumberland megyében egy új madárinfluenza-kitörést regisztráltak. Ez már a 78. ilyen eset a 2021-2022-es madárinfluenza krízis kezdete óta, és a negyedik február kezdete óta. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a walesi főállatorvosnak a múlt hónapban ismét arra kellett felszólítania a baromfi- és madártartókat, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat.

2022. február 14-én a madárinfluenza H5N1 vírustörzsét mutatták ki elfogott vadmadarakban Wooler közelében. A kormányzati kockázatelemzést követően a hatóságok egy 3 km-es védőkörzetet hoztak létre az eset körül, ezen belül minden madarat le kell ölni - írta meg a Farming UK. Ez az új kitörés a 78. eset, amióta a madárinfluenza tavaly októberben megjelent Nagy-Britanniában.

Korábban február 8-án Észak-Írországban jelentették a hatóságok a magas patogenitású madárinfluenza megjelenését egy háztáji baromfiállományban, illetve a hónap elején Norfolkban és Hampshire-ben is kitörésekről számoltak be. A madárinfluenza 2021. októberi megjelenése óta 3 kitörést regisztráltak Walesben, Skóciában pedig hat esetről van tudomása a hatóságoknak. Januárban a walesi főállatorvos felszólította a madár- és baromfitartókat, hogy kövessék a szigorú biológiai biztonsági előírásokat.

A szakember kiemelte, hogy a betegség halálos veszélyt jelent a baromfiállományra, ezért arra kér mindenkit, aki madarakat tart, hogy legyen a szokottnál is éberebb, és tegyen meg mindent a jószágai védelme érdekében. A walesi főállatorvos hangsúlyozta, hogy ha bárki a fertőzés jeleit észleli a madarain, vagy csak bármi nyugtalanítót, az azonnal jelentse ezt a hatóságoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?