Döbbenetes, ami Angliában zajlik: egyre több helyen csap le a fertőző állatbetegség

Döbbenetes, ami Angliában zajlik: egyre több helyen csap le a fertőző állatbetegség

agrarszektor.hu
A brit kormány megerősítette, hogy Northumberland megyében egy új madárinfluenza-kitörést regisztráltak. Ez már a 78. ilyen eset a 2021-2022-es madárinfluenza krízis kezdete óta, és a negyedik február kezdete óta. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a walesi főállatorvosnak a múlt hónapban ismét arra kellett felszólítania a baromfi- és madártartókat, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

2022. február 14-én a madárinfluenza H5N1 vírustörzsét mutatták ki elfogott vadmadarakban Wooler közelében. A kormányzati kockázatelemzést követően a hatóságok egy 3 km-es védőkörzetet hoztak létre az eset körül, ezen belül minden madarat le kell ölni - írta meg a Farming UK. Ez az új kitörés a 78. eset, amióta a madárinfluenza tavaly októberben megjelent Nagy-Britanniában.

Korábban február 8-án Észak-Írországban jelentették a hatóságok a magas patogenitású madárinfluenza megjelenését egy háztáji baromfiállományban, illetve a hónap elején Norfolkban és Hampshire-ben is kitörésekről számoltak be. A madárinfluenza 2021. októberi megjelenése óta 3 kitörést regisztráltak Walesben, Skóciában pedig hat esetről van tudomása a hatóságoknak. Januárban a walesi főállatorvos felszólította a madár- és baromfitartókat, hogy kövessék a szigorú biológiai biztonsági előírásokat.

A szakember kiemelte, hogy a betegség halálos veszélyt jelent a baromfiállományra, ezért arra kér mindenkit, aki madarakat tart, hogy legyen a szokottnál is éberebb, és tegyen meg mindent a jószágai védelme érdekében. A walesi főállatorvos hangsúlyozta, hogy ha bárki a fertőzés jeleit észleli a madarain, vagy csak bármi nyugtalanítót, az azonnal jelentse ezt a hatóságoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?