Kész, vége? Örökre eltűnhet az ősi magyar kutyafajta a kertekből, utcákról

agrarszektor.hu
Óriási veszélybe került az ősi magyar kutyafajta, a komondor, a magyar tanyavilág eltűnésével ugyanis sokan úgy gondolják, hogy elvesztették a funkciójukat, emiatt pedig jelentősen háttérbe szorult a fajta. Mára szinte a kihalás szélére kerültek, és csak akkor lesznek 20 év múlva is komondorok, ha minél többen megismerik ezt a kutyafajtát, és lesz a tenyésztőknek egy újabb generációjuk.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A komondor az egyik legjobban alkalmazkodó kutyafajta, korábban az volt a feladta, hogy őrizze a tanyát, illetve a hozzá tartozó állatokat - mondta az InfoRádiónak Anda-Marócsek Anita, az Andaházi Tanyák Őre Komondor Kennel tulajdonosa. Kiemelte, a fajta ezt a funkciót most is tökéletesen képes ellátni egy családi háznál, maximálisan tiszteletben tartva a családtagokat és értékeiket, mindenkire odafigyelnek, és nagyon gyerekkompatibilisek 

A komondorok szőrét a közhiedelemmel ellentétben nem kell folyamatosan gondozni, de ezt a kutyafajtát nem ajánlják lakásba - hangsúlyozta a tenyésztő. Ugyanakkor, miután nem rohangásznak egész nap, területigényük sem túlzottan nagy, egy 7-800 négyzetméteres kertben jól megvan egy komondor. Az sem mellékes, hogy egy egészséges fajtáról van szó, így állatorvosra csak a kötelező oltások alkalmával lehet szükség, ráadásul meglepően kevés táplálékon is jól tudnak élni - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. február 2. 06:03