Ígéretet kaptak a magyar horgászok: idén visszakapják a kedvelt somogyi tavat

MTI
Újabb lépés történt Magyarország egyik legjobb adottságokkal rendelkező horgászvize, a Gyékényesi Kavicsbányató ügyében - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A szaktárca és a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) célja, hogy a tó vízterületen legkésőbb a fő horgászidény kezdetére visszaállhasson a halgazdálkodási hasznosítás, átlátható legyen a horgászszervezeti működés, valamint a vízterületet be lehessen vonni a versenysportba és a horgászturisztikai fejlesztésekbe - írták.

A Mohosz a január 26-i közleményében tájékoztatta a horgászokat a tóra vonatkozó haszonbérleti szerződés érvénytelenségéről, valamint a Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület mint a halgazdálkodási vízterület halgazdálkodásra jogosultjának hatósági nyilvántartásból való törléséről. A hatósági értesítéssel egyidejűleg felfüggesztették az állami horgászjegy kiadását, forgalmazását és vásárlását. A horgászszövetség már az értesítés napján felkérte a többségi medertulajdonos, a Dráva-Kavics és Beton Kft. képviselőit, hogy a halgazdálkodással, horgászattal kapcsolatos terveikről egyeztessenek az illetékes tagszövetséggel, mely szervezet a Somogy Megyei Kormányhivatal felkérése alapján a halőrzést is átvette.

A közlemény szerint az érintettek személyes egyeztetésén elhangzott, hogy a tárca és a horgászszövetség célja, hogy legkésőbb a fő horgászidény kezdetére a horgászok birtokba tudják venni a tavat. Ezt követően a tulajdonos jogi képviselője tájékoztatást adott arról, hogy élni kíván az előhaszonbérleti jogával, így - a horgászszövetség hasznosításra vonatkozó hivatalos ajánlata nem került elfogadásra - az Agrárminisztérium pályázati eljárást indít a vízterület hasznosítására.

A tárca és a horgászszövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a pályázati eljárás időigénye okán az elkövetkező hetekben nem lehet horgászni a tavon, viszont az állami horgászjegy kiváltását a térségben levő más horgászegyesületek és azok értékesítési pontjai folyamatosan biztosítják, így az érintettek legalább más vizeken tudnak horgászni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?