Fontos kérdésekre válaszolt az Agrárminisztérium: ez rengeteg gazdát érint

Fontos kérdésekre válaszolt az Agrárminisztérium: ez rengeteg gazdát érint

agrarszektor.hu
Több fontos kérdésben is hatósági állásfoglalást és intézkedést sürgetett a Baromfi Termék Tanács (BTT) a madárinfluenza miatti állami kártalanításokkal kapcsolatban. Korábban a BTT közbenjárására jött létre a baromfikeltetők 100 százalékos állami kártalanítására vonatkozó közelmúltbeli rendeletmódosítás, de az Agrárminisztérium (AM) állásfoglalása szerint egyes esetekben az eljárásrend nem teszi lehetővé, hogy a hatóság az eddigiektől eltérő határozatokat hozzon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A BTT rendkívüli elnökségi ülése a közelmúltban több olyan felvetést is megfogalmazott, amelyekkel kapcsolatban változtatásokra lenne szükség a madárinfluenza miatti állami kártalanítási eljárásokban. A terméktanács sürgetésének eredményeként a napokban megjelent az a rendeletmódosítás, amely a meghiúsult kihelyezések miatt 100%-os állami kártalanítást tesz lehetővé a keltetőüzemek számára - olvasható a BTT oldalán.

A terméktanács a károsultak további jelzéseiről a közelmúltban levélben tájékoztatta az Agrárminisztériumot. Ebben többek között a hosszadalmas ügyintézési idő miatt felvetette, hogy a hatóságok a kártérítéseknél miért a káresemény időpontjában rendelkezésre álló forgalmi értékékkel kalkulálnak, és ehelyett miért nem a káresemény időszakára jellemző adatsort veszik figyelembe. A BTT szorgalmazta azt is, hogy a madárinfluenza miatti preventív leöléseknél a forgalmi érték 100%-át térítsék meg, ha nincs kártalanításra kizáró ok. Emellett sürgette azt is, hogy a szervezet telepauditáló rendszerében kiválóan megfelelt minősítésű telepeken termelő gazdálkodók 30%-os többletkártérítést kapjanak, vagyis a megfelelt telepek 25%-os kompenzációján felül a hatóság ítélje meg a kiváló státusért járó plusz 5%-ot is.

A napokban az agrártárca a felmerült kérdésekben kialakította álláspontját, amelyről válaszlevélben tájékoztatta a BTT-t. A minisztérium álláspontja szerint a meglévő eljárásrend csak a kéresemény időpontjában meglévő kártalanítási érték használatára nyújt lehetőséget, ezért az eljárásokban később megadott számok figyelembevételére nincs lehetőség. A preventív leölésekkel kapcsolatban a tárca úgy foglalt állást, hogy a kártalanítási rendszer nem tesz különbséget abban, hogy a járványügyi intézkedéseket tényleges betegség megállapítása miatt vagy megelőzési céllal kell végrehajtani, így a kompenzáció módja is egységes. A telepauditálásoknál pedig a minisztérium úgy ítéli meg, hogy az 5%-os pluszkártalanítás feltételeit a dokumentumellenőrzések megtörténte nem elégíti ki, hanem ahhoz a legutóbbi szemle alapján szerzett kiváló, kiemelkedő minősítésre van szükség.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?