Megállíthatatlanul terjed a gyilkos kór Magyarországon: újabb eseteket azonosítottak

agrarszektor.hu
Jelentősen visszavetheti a magyar baromfiágazat exportját az, hogy újabb madárinfluenzás eseteket észleltek Magyarországon. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója szerint azonban most még nem lehet megmondani, hogy mekkora lesz a vírus újbóli felbukkanása által okozott kár.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma két Békés megyei hízólúdtelepen, egy tenyésztyúk-állományban és egy Csongrád-Csanád megyei lúdállományban. A hatóság közleménye szerint a telepeket haladéktalanul felszámolják. A megbetegedések több mint 65 ezer baromfit érintenek, és Bács-Kiskun megyében is terjed a betegség - olvasható az Infostart oldalán.

Csorbai Attila a fentiek kapcsán arra emlékeztetett, hogy már 2021 őszén is komoly madárinfluenza-járvány sújtotta Magyarországot, illetve egész Európát, akkor ugyanis egy nagyon fertőzőképes vírus támadta meg a baromfiállományokat. Mindez a vadmadarakkal, azok vonulásával hozhatók összefüggésre, amire már a korábbiakban is volt példa - tette hozzá a BTT igazgatója. Mint kiemelte, ilyen és hasonló esetekben a károk kétféleképpen jelentkeznek.

Vannak a termelőállományok kiirtásával járó közvetlen károk, amik már önmagukban is több milliárd forint veszteséget jelentenek. Ugyanakkor az azonnali károkhoz közvetettek is társulnak, amik a későbbiekben jelentenek problémát. Példaként említhető az exportpiacok elvesztése, hiszen ilyen esetekben minimum több hétig üresen állnak a telepek. Azok az emberek, akik pedig ebből élnek, borzasztóan nehéz helyzet kerülnek

- ismertette Csorbai Attila.

A szakember azt is közölte, hogy egy vírus kirobbanásakor nehéz a veszteségek mértékét megbecsülni, vagyis egyelőre nincsenek pontos adatok arról, hogy a madárinfluenza mennyiben fogja visszavetni az exportot. Komoly befolyásolási tényező lesz, hogy mely állományok lesznek érintettek, valamint az, hogy mikor lesz vége a járványnak és lehet újratelepíteni az adott körzeteket.

A legfontosabb - emelte ki a BTT igazgatója -, hogy a termelők nemcsak az adott körzetben, hanem országosan is tartsák be maximálisan azokat a járványvédelmi előírásokat, amik ha nem is akadályozzák meg, de talán mérséklik a kockázatát a vírus megjelenésének. Itt olyan banális dolgokra kell gondolni, mint az érintett területeken az ember- és állatfoglom minimalizálása, hiszen ezek azok a közvetítő tényezők, amelyekkel egy-egy telepre bekerülhet a vírus - mutatott rá Csorbai Attila. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, valamint a szállítás előtti tamponvizsgálatok elvégzése.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?