Riasztó ütemben terjed a gyilkos kór az USA-ban: újabb esetet azonosítottak

Riasztó ütemben terjed a gyilkos kór az USA-ban: újabb esetet azonosítottak

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államokban egy év után most először jelentették a halálos madárinfluenza kitörését Arkansas államban. Múlt héten Alabama államban is megjelent a gyilkos kór. Az országban október óta megugrott a kitörések száma.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Arkansas az Egyesült Államok egyik fő baromfitermelő állama, ám egy év után először jelentették innen a halálos madárinfluenza kitörését egy kereskedelmi baromfiállományban. Egyébként október óta az országban megugrott a madárinfluenzás esetek száma - írta meg a Reuters. A járvány hatására egyre szigorúbb exportkorlátozások lépnek életbe Amerikában a főbb termelő államokban, mivel a vásárlók korlátozzák a fertőzött területekről történő vásárlásokat.

A betegség az arkansasi Madison megyében egy 31 600 tenyésztyúkból álló, hústermelésre használt állományt fertőzött meg - közölte a héten az amerikai kormány. Arkansasban, a hústermelésre szánt csirkék harmadik legnagyobb termelőjénél legutóbb 2022 októberében tört ki járvány egy kereskedelmi farmon ugyanebben a megyében.

A madárinfluenza 2022 óta több mint 60 millió amerikai csirkét, pulykát és más madarat pusztított el, és a világ újabb részeire terjedt át. A megbetegedések általában a vírust terjesztő vadmadarak tavaszi és őszi vonulása idején szaporodnak el. A fertőzött baromfiállományokat minden esetben kiirtják, hogy ezzel akadályozzák a betegség továbbterjedését.

Azonnali intézkedéseket hoztunk a betegség megfékezésére

- mondta Wes Ward arkansasi mezőgazdasági miniszter.

Alabama, az Egyesült Államok második legnagyobb húscsirketermelője a múlt héten megerősítette az első járványkitörést egy kereskedelmi farmon, egy 296 500 vadmadárból álló állományban - közölte az amerikai kormány. Mexikó, az amerikai csirke legnagyobb exportpiaca, gyorsan blokkolta a fertőzött megyéből érkező baromfiszállítmányokat. Az Egyesült Államok októberben megerősítette a madárinfluenza első, kereskedelmi baromfitelepen észlelt esetét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?