Riasztó ütemben terjed a gyilkos kór az USA-ban: újabb esetet azonosítottak

Riasztó ütemben terjed a gyilkos kór az USA-ban: újabb esetet azonosítottak

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államokban egy év után most először jelentették a halálos madárinfluenza kitörését Arkansas államban. Múlt héten Alabama államban is megjelent a gyilkos kór. Az országban október óta megugrott a kitörések száma.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Arkansas az Egyesült Államok egyik fő baromfitermelő állama, ám egy év után először jelentették innen a halálos madárinfluenza kitörését egy kereskedelmi baromfiállományban. Egyébként október óta az országban megugrott a madárinfluenzás esetek száma - írta meg a Reuters. A járvány hatására egyre szigorúbb exportkorlátozások lépnek életbe Amerikában a főbb termelő államokban, mivel a vásárlók korlátozzák a fertőzött területekről történő vásárlásokat.

A betegség az arkansasi Madison megyében egy 31 600 tenyésztyúkból álló, hústermelésre használt állományt fertőzött meg - közölte a héten az amerikai kormány. Arkansasban, a hústermelésre szánt csirkék harmadik legnagyobb termelőjénél legutóbb 2022 októberében tört ki járvány egy kereskedelmi farmon ugyanebben a megyében.

A madárinfluenza 2022 óta több mint 60 millió amerikai csirkét, pulykát és más madarat pusztított el, és a világ újabb részeire terjedt át. A megbetegedések általában a vírust terjesztő vadmadarak tavaszi és őszi vonulása idején szaporodnak el. A fertőzött baromfiállományokat minden esetben kiirtják, hogy ezzel akadályozzák a betegség továbbterjedését.

Azonnali intézkedéseket hoztunk a betegség megfékezésére

- mondta Wes Ward arkansasi mezőgazdasági miniszter.

Alabama, az Egyesült Államok második legnagyobb húscsirketermelője a múlt héten megerősítette az első járványkitörést egy kereskedelmi farmon, egy 296 500 vadmadárból álló állományban - közölte az amerikai kormány. Mexikó, az amerikai csirke legnagyobb exportpiaca, gyorsan blokkolta a fertőzött megyéből érkező baromfiszállítmányokat. Az Egyesült Államok októberben megerősítette a madárinfluenza első, kereskedelmi baromfitelepen észlelt esetét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?