Riasztó ütemben terjed a gyilkos kór az USA-ban: újabb esetet azonosítottak

Riasztó ütemben terjed a gyilkos kór az USA-ban: újabb esetet azonosítottak

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államokban egy év után most először jelentették a halálos madárinfluenza kitörését Arkansas államban. Múlt héten Alabama államban is megjelent a gyilkos kór. Az országban október óta megugrott a kitörések száma.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Arkansas az Egyesült Államok egyik fő baromfitermelő állama, ám egy év után először jelentették innen a halálos madárinfluenza kitörését egy kereskedelmi baromfiállományban. Egyébként október óta az országban megugrott a madárinfluenzás esetek száma - írta meg a Reuters. A járvány hatására egyre szigorúbb exportkorlátozások lépnek életbe Amerikában a főbb termelő államokban, mivel a vásárlók korlátozzák a fertőzött területekről történő vásárlásokat.

A betegség az arkansasi Madison megyében egy 31 600 tenyésztyúkból álló, hústermelésre használt állományt fertőzött meg - közölte a héten az amerikai kormány. Arkansasban, a hústermelésre szánt csirkék harmadik legnagyobb termelőjénél legutóbb 2022 októberében tört ki járvány egy kereskedelmi farmon ugyanebben a megyében.

A madárinfluenza 2022 óta több mint 60 millió amerikai csirkét, pulykát és más madarat pusztított el, és a világ újabb részeire terjedt át. A megbetegedések általában a vírust terjesztő vadmadarak tavaszi és őszi vonulása idején szaporodnak el. A fertőzött baromfiállományokat minden esetben kiirtják, hogy ezzel akadályozzák a betegség továbbterjedését.

Azonnali intézkedéseket hoztunk a betegség megfékezésére

- mondta Wes Ward arkansasi mezőgazdasági miniszter.

Alabama, az Egyesült Államok második legnagyobb húscsirketermelője a múlt héten megerősítette az első járványkitörést egy kereskedelmi farmon, egy 296 500 vadmadárból álló állományban - közölte az amerikai kormány. Mexikó, az amerikai csirke legnagyobb exportpiaca, gyorsan blokkolta a fertőzött megyéből érkező baromfiszállítmányokat. Az Egyesült Államok októberben megerősítette a madárinfluenza első, kereskedelmi baromfitelepen észlelt esetét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?