Nagy a baj: szarvasmarháról terjedt át emberre a fertőző betegség

Nagy a baj: szarvasmarháról terjedt át emberre a fertőző betegség

agrarszektor.hu
Texas állam és az amerikai járványügyi hivatal (CDC) hétfőn madárinfluenzás megbetegedést jelentett egy embernél. Az eset furcsaságát az adja, hogy az érintett személy úgy kaphatta el a madárinfluenzát, hogy olyan tejelő tehenekkel került kapcsolatba, amelyek feltehetően megfertőződtek a vírussal.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az amerikai hatóságok jelentése szerint ez a második olyan eset, amelynek során a madárinfluenza H5N1-es törzsét emberben mutatták ki, illetve hogy a vírus emlősről más emlősre terjedt volna át, jelen esetben tejelő szarvasmarhákról emberre. Az első ilyen igazolt eset még 2022-ben történt, Colorado államban - írta meg a Reuters. A CDC szerint ugyanakkor a fertőzés nem változtat a H5N1-es madárinfluenza által az amerikai lakosságra jelentett kockázatértékelést, amelyet alacsonynak tart. A texasi beteg egyetlen tünete szemgyulladás volt az állam egészségügyi minisztériuma szerint.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) március 25-én jelentette, hogy a Kansasban és Texasban megbetegedett szarvasmarhákból gyűjtött tejminták pozitívak voltak a madárinfluenzára, ami azt mutatja, hogy a világszerte baromfiállományokban és emlősökben is kimutatott vírus széles körben elterjedt. Az USDA a múlt héten közölte, hogy az ország tejellátása biztonságos, mivel a beteg tehenektől származó tejet elterelik vagy megsemmisítik, hogy ne kerüljön az élelmiszer-ellátásba. Az államközi kereskedelembe kerülő tej esetében pasztőrözésre van szükség, amely eljárás elpusztítja a baktériumokat és az influenzához hasonló vírusokat - közölte az USDA. Hétfőn az USDA közölte, hogy nem látja szükségét a tejtermelő állományok selejtezésének, mivel a fertőzött teheneket elkülönítették, és a jelentések szerint felépültek.

Idén a H5N1 vírust egy minnesotai kecskében is kimutatták egy olyan farmon, ahol a baromfi pozitív lett. A madárinfluenza az elmúlt években a vadon élő madarak által terjesztve a világ újabb sarkaiba jutott el. 2022 óta 82 millió amerikai csirkét, pulykát és más madarat selejteztek ki az Egyesült Államokban. A vírus a baromfira halálos, de emlősökre kevésbé súlyos. A chicagói árutőzsde élő- és takarmányszarvasmarha határidős jegyzései hétfőn csökkentek, mivel attól tartanak, hogy a szarvasmarhák madárinfluenzája miatt csökkenhet a hús- és tejtermékek iránti kereslet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06