Újra felütötte a fejét a madárinfluenza Amerikában

Újra felütötte a fejét a madárinfluenza Amerikában

agrarszektor.hu
Április óta az Egyesült Államokban először mutatták ki a madárinfluenza első esetét egy baromfifarmon, a dél-dakotai Jerauld megyében lévő 47 300 darabos pulykaállományban - közölte az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) a Reuters szerint.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az USDA szerint 2022 óta 58,8 millió amerikai csirkét, pulykát és más madarat pusztított el a hivatalosan magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) néven ismert betegség. A veszteségek miatt a pulykahús és a tojás ára tavaly rekordmagasra emelkedett, ami megnövelte az infláció sújtotta fogyasztók költségeit.

Nőttek az árak is

A Cal-Maine Foods, a legnagyobb amerikai tojástermelő a héten közölte, hogy a hagyományos tojás átlagára 48%-kal, 1,24 dollárra csökkent a tavalyi évhez képest a szeptember 2-án véget ért negyedévben. A vállalat teljes nettó árbevétele 30%-kal, 459,3 millió dollárra esett a negyedévben.

A magas patogenitású madárinfluenza még mindig jelen van a vadon élő madárállományban, és a lehetséges jövőbeli kitörések mértékét, különösen a közelgő őszi vonulási szezonban, nem lehet megjósolni

- közölte a Cal-Maine. A vadon élő madarak, például a kacsák terjesztik a vírust.

Az e heti kitörést megelőzően az amerikai fertőzések április óta az élő madárpiacokra és a "nem baromfi" madarakra korlátozódtak, derül ki az USDA nyilvántartásából. Az utolsó, áprilisban fertőzött kereskedelmi gazdaságok Dél-Dakotában és Észak-Dakotában tenyésztettek pulykákat, mutatják a feljegyzések.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?