Visszafelé sülhet el a védőoltás – súlyos döntést hozott Amerika

Visszafelé sülhet el a védőoltás – súlyos döntést hozott Amerika

agrarszektor.hu
Az amerikai kormány pénteken közölte, hogy Franciaország azon döntése, hogy a kacsákat beoltja a madárinfluenza ellen, október 1-jétől korlátozza a francia baromfi importját – írja a Reuters. Mint ismert, Franciaország októberben kezdi meg a kacsák oltásának előírását, így a francia mezőgazdasági minisztérium tisztviselői szerint a világon elsőként indít országos oltási kampányt.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az Egyesült Államok nem engedélyezi a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) által érintett országokból vagy a madárinfluenza néven ismert betegség ellen beoltott állományokból származó baromfi behozatalát - közölte az amerikai mezőgazdasági minisztérium. A beoltott madarak nem feltétlenül mutatják a fertőzés jeleit - közölte az USDA -, ami azt jelenti, hogy nem lehet megállapítani, hogy a vírus jelen van-e az állományban.

Nehezebb kimutatni

- közölte az USDA.

Franciaország washingtoni nagykövetsége egyelőre nem kommentálta a bejelentést.

Franciaország azon országok közé tartozik, amelyeket a legsúlyosabban érintett a madárinfluenza példátlan mértékű globális terjedése, amely az elmúlt két évben több százmillió madarat ölt meg, megzavarva a baromfihús- és tojásellátást, és behozatali tilalmakat sürgetve.

Évek óta súlyos probléma

A legsúlyosabb járvány az Egyesült Államokban tört ki, ahol 2022 óta közel 59 millió csirke, pulyka és más madár pusztult el. Az amerikai hatóságok vakcinákat teszteltek ugyan, de nem hagyták jóvá azok használatát.

- mondta John Clifford, az USA Baromfi és Tojás Exporttanácsának, egy iparági csoportnak az állategészségügyi kereskedelempolitikai tanácsadója.

Clifford szerint az USA tájékoztatást szeretne arról, hogy Franciaország hogyan fogja ellenőrizni a beoltott állományokat a betegség jeleinek kimutatását illetően.

- közölte az USDA.

AGRÁRSZEKTOR VÉLEMÉNY
A madárinfluenza évek óta az egyik legsúlyosabb, időről időre hullámokban jelentkező problémát jelent a globális baromfiágazatnak, így az európai szektornak is. A kór minden baromfifajt veszélyeztet, de technológiai okokból a víziszárnyasok, így a kacsák és libák esetében okoz arányaiban komolyabb károkat. Franciaország oltási programja októbertől indul, amely a hízottmáj-piacon nagy szereplőnek számító ország termelésének újbóli felfutását eredményezheti. A francia hízottmáj-termelés elsősorban a kacsára koncentrál, lévén ennek a fajnak jobb a technológiatűrése, mint a libának – utóbbinak viszont Magyarországon vannak nagy hagyományai és hazánk jelentős szereplőnek számít ezen a téren a világpiacon. Fontos leszögezni ugyanakkor, hogy a hízott kacsa- és libamáj helyettesítő termékeknek számítanak, ezért a hazai libamájtermelés piacát is megzavarhatja a mostani amerikai döntés. A francia vakcinázási program miatt ugyanis mindeddig az a várakozás, hogy az ottani termelők bátrabban telepítik majd az állományokat. Az amerikai korlátozás ezt visszavetheti, de rövidtávon reális veszélye van annak is, hogy a tengerentúlon eladhatatlan termékek túlkínálatot okoznak az európai piacon, amely jelentősen ronthatja a hazai hízottmáj-termelők pozícióit is. Ráadásul az, hogy az Egyesült Államok a teljes Európai Baromfi Kereskedelmi Régiót kizárná a behozatal lehetőségéből, közvetlenül hatna a prémiumterméknek számító hazai libamájra is.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?