Őrület a magyar boltokban: durva, mennyiért árulják most ezt a húsfélét itthon

Őrület a magyar boltokban: durva, mennyiért árulják most ezt a húsfélét itthon

agrarszektor.hu
Robogunk Márton-nap felé, ami egyúttal azt is jelenti, hogy sok család asztalára kerül víziszárnyas, ami lássuk be, az év többi napján nem igazán jellemző. Mindezt jól mutatja az is, hogy a megtermelt, vágott áru nagyjából 80%-a külpiacokra kerül. Ennek ellenére sokat javult a helyzet az elmúlt évekhez képest, hiszen egyre többen tartják számon ezt a hagyományt, ráadásul az éttermeknek is nagy szerepe van ilyenkor. A mérsékelt fogyasztásnak pedig nem meglepő módon a legfőbb oka nem más, mint az ár.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A víziszárnyasok nem képezik a mindennapi étrendünk részét, ami a fogyasztást tekintve jól tükröződik: a liba még az egy kilót se éri el, a kacsa körülbelül a 3 kilót megközelíti. A liba az kimondottan szezonális hús, a szent Márton naptól karácsonyig terjedő időszakban keresik leginkább. Látits Miklós, a Kacsa- és a Lúdszövetség titkára korábban kiemelte, külön kiemelte azt is, hogy a liba soha nem is volt igazán a hétköznapi étkezésnek a része.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az igazi luxusélelmiszer: a libamáj

A libamáj egy igazi luxustermék, amelynek a jelentős része, hozzávetőleg 80 százaléka exportra kerül. A hazai fogyasztás jelentős részben a vendéglátásban, döntően a csúcsgasztronómiában jelenik meg. Mindez nem meglepő, ha megnézzük az árakat:

  • a Sparban a friss, hízott libamáj kilója 20 ezer forint,
  • a Matusz-Vadnál szintén 20 ezer forint,
  • a Kifli.hu-n pedig a fagyasztott, hízott II. osztályú libamáj 29 ezer forint.

Tényleg krízisben az ágazat?

Az Agrárszektornak korábban adott interjújában Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezérigazgatója elmondta, hogy jelenleg a fogyasztók inkább óvatosak, nagyon megnézik, mire adnak ki pénzt. Emiatt a víziszárnyas-ágazat különösen nehéz helyzetben van, mert itt prémium termékekről van szó, rosszabb időkben a vásárlók elhagyható élelmiszernek tekintik ezeket az árucikkeket. A kacsahús talán az elmúlt tíz évben már elterjedt, de a libahús és a hízott máj mindenképpen olyan kategória, amelyről lemondanak a vevők, ha rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A liba ráadásul a legextenzívebb, leghatékonytalanabb baromfifajta, a tartástechnológiája, genetikája nem teszi lehetővé, hogy hatékonyan, tömegesen termeljük. Ez a takarmányozásában is tetten érhető. Míg a csirkének nagyjából 1,55, egy kacsának 2,05 a takarmánykonverziós rátája, a libának 4,1, vagyis a takarmány drágulása is ezt a fajt érintette legjobban. Ehhez pedig még hozzátársul az is, hogy, mint említettük, szezonális termékről van szó, ami csak az év ezen időszakához köthető.

Egymást váltó krízisek után ért a jelenlegi, fogyasztáscsökkenéssel jellemezhető időszakba a víziszárnyas ágazat, amelynek hátránya, hogy termékei nem alapélelmiszernek, hanem az ilyenkor nagyobb eséllyel elhagyott prémium terméknek számítanak

- fogalmazott Szabó Ákos.

A madárinfluenza árnyékában

Az idei évben is többször söpört végig a gyilkos kór, a madárinfluenza, óriási károkat okozva: Európa-szerte és Magyarországon is rengeteg állatot kellett kiirtani, melyeknek 75-80 százaléka víziszárnyas volt idehaza. Ugyanakkor, mivel nem volt árualap, egy keresleti piac lépett fel és rendkívül megnövekedtek az átadási és a fogyasztói árak. Volt olyan francia piac, ahol egy kilogramm hízott májért 180 eurót kértek el. Extrém árak alakultak tehát ki a víziszárnyas termékpályán, a termelési volumenek ugyanakkor nagyon nagy mértékben csökkentek. Most pedig nézzük, milyen árakra számíthat az, aki így az év végi ünnepekhez közeledve egy kis kacsát fogyasztana:

  • a Kifli.hu-n a fagyasztott hízott kacsacomb kilója 6390 forint, míg a kacsamell filé 11400 forint,
  • az Auchanban a csomagolt kacsamell kilója 6180 forint, a kacsacomb pedig 3750 forint,
  • a Matusz-Vadnál pedig a friss, hízott kacsamell kilójáért 6060 forintot kell fizetni, míg a hízott kacsacombért 3700 forint körül.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?