Hiába csökken a vásárlóerő, idén is elfogy a libamáj

Hiába csökken a vásárlóerő, idén is elfogy a libamáj

A hízottmáj piacán a luxuskategória, a pecsenyekacsa-hús termékek esetében a kedvező ár-érték arány, végső soron pedig az export jelenthet védelmet a víziszárnyas-ágazat számára a lakosság vásárlóerejének csökkenésével szemben. Az ágazati szövetségnél ezért nem tartanak attól, hogy az idei Márton nap alkalmával soványabb lenne a forgalom.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A hízott kacsa- és libamáj luxusterméknek számít, amelynek a jelentős része, hozzávetőleg 80 százaléka exportra kerül. A hazai fogyasztás jelentős részben a vendéglátásban, döntően a csúcsgasztronómiában jelenik meg, ahova nem az átlagemberek járnak, hanem javarészt a turisták és az a réteg, ahol a vásárlóerő csökkenése nem hangsúlyos. Azt gondolom, hogy a belföldre szánt termékmennyiségnek változatlanul megvan a vásárlói köre

– mondta el az Agrárszektornak Látits Miklós, a Kacsa- és a Lúdszövetség titkára.

Elfogy a készlet

A szakember nem lát problémát az exportértékesítésben sem, mivel a kínálat ezeken a piacokon is csökkent az elmúlt időszakban. Ennek oka, hogy a madárinfluenza sok problémát okozott a termelőknek számos országban, ezért érdemben csökkent az árualap.

Úgy gondolom, hogy ami megtermelődik, annak meglesz a piaca

fogalmazott.

Magyarország a hízott máj piacán egyébként nagyon komoly szereplőnek számít. A hazai libamáj-termelés évente hozzávetőleg 2 ezer tonna körül alakul, ezzel az ország a speciális termék legnagyobb termelőjének számít a világban. A világ hízott libamáj-termelésének nagyjából 80 százalékát ma is Magyarország állítja elő. Az áru jelentős része így exportra kerül, a világ számos kiváló éttermében a nagyrabecsült, és meglehetősen drága ételek készülnek magyar libamájból.

A madárinfluenza zavarja a piacot

Mint ismert azonban, a madárinfluenza valóban évek óta komoly problémákat okoz a baromfiágazatban a világ számos pontján, amely a kínálatban is érezteti a hatását. A kór 2017-ben különösen megtépázta az európai baromfiágazatot, és főleg a víziszárnyas-szektort érintette súlyosan a járvány. Az állomány ritkítása, a járványvédelmi intézkedések komoly költsége és a bezáródó exportlehetőségek egyaránt komoly károkat okoztak. A helyzet aztán rendeződött, 2018-ra a pecsenyekacsa és a hízottkacsa termelés, valamint a libatermelés is utolérte magát, és a mennyiség a madárinfluenza előtti állapotokat tükrözte.

A kacsa polgárjogot nyert

A kacsa és libatermékek közül a pecsenyekacsa húsa számít a leginkább elérhetőnek a legszélesebb vásárlói kör számára, ez mára tulajdonképpen polgárjogot nyert, vagyis a lakosság nem csupán ünnepeken és a vendéglátásban, hanem akár odahaza, hétköznap is fogyasztja.

Látits Miklós ezen a téren sem lát okot az aggodalomra, nem gondolja, hogy a pecsenyekacsa belföldi piacán éreztetné hatását a vásárlóerő csökkenése.

A pecsenyekacsa ára közelít a csirkehús árához, legalábbis nincs komolyan elszakadva tőle. Mivel még megfizethető termékekről van szó, ezért ebben a körben sem várok komolyabb visszaesést az idei fogyasztásban

– mondta el a titkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02