Hiába csökken a vásárlóerő, idén is elfogy a libamáj

Hiába csökken a vásárlóerő, idén is elfogy a libamáj

A hízottmáj piacán a luxuskategória, a pecsenyekacsa-hús termékek esetében a kedvező ár-érték arány, végső soron pedig az export jelenthet védelmet a víziszárnyas-ágazat számára a lakosság vásárlóerejének csökkenésével szemben. Az ágazati szövetségnél ezért nem tartanak attól, hogy az idei Márton nap alkalmával soványabb lenne a forgalom.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hízott kacsa- és libamáj luxusterméknek számít, amelynek a jelentős része, hozzávetőleg 80 százaléka exportra kerül. A hazai fogyasztás jelentős részben a vendéglátásban, döntően a csúcsgasztronómiában jelenik meg, ahova nem az átlagemberek járnak, hanem javarészt a turisták és az a réteg, ahol a vásárlóerő csökkenése nem hangsúlyos. Azt gondolom, hogy a belföldre szánt termékmennyiségnek változatlanul megvan a vásárlói köre

– mondta el az Agrárszektornak Látits Miklós, a Kacsa- és a Lúdszövetség titkára.

Elfogy a készlet

A szakember nem lát problémát az exportértékesítésben sem, mivel a kínálat ezeken a piacokon is csökkent az elmúlt időszakban. Ennek oka, hogy a madárinfluenza sok problémát okozott a termelőknek számos országban, ezért érdemben csökkent az árualap.

Úgy gondolom, hogy ami megtermelődik, annak meglesz a piaca

fogalmazott.

Magyarország a hízott máj piacán egyébként nagyon komoly szereplőnek számít. A hazai libamáj-termelés évente hozzávetőleg 2 ezer tonna körül alakul, ezzel az ország a speciális termék legnagyobb termelőjének számít a világban. A világ hízott libamáj-termelésének nagyjából 80 százalékát ma is Magyarország állítja elő. Az áru jelentős része így exportra kerül, a világ számos kiváló éttermében a nagyrabecsült, és meglehetősen drága ételek készülnek magyar libamájból.

A madárinfluenza zavarja a piacot

Mint ismert azonban, a madárinfluenza valóban évek óta komoly problémákat okoz a baromfiágazatban a világ számos pontján, amely a kínálatban is érezteti a hatását. A kór 2017-ben különösen megtépázta az európai baromfiágazatot, és főleg a víziszárnyas-szektort érintette súlyosan a járvány. Az állomány ritkítása, a járványvédelmi intézkedések komoly költsége és a bezáródó exportlehetőségek egyaránt komoly károkat okoztak. A helyzet aztán rendeződött, 2018-ra a pecsenyekacsa és a hízottkacsa termelés, valamint a libatermelés is utolérte magát, és a mennyiség a madárinfluenza előtti állapotokat tükrözte.

A kacsa polgárjogot nyert

A kacsa és libatermékek közül a pecsenyekacsa húsa számít a leginkább elérhetőnek a legszélesebb vásárlói kör számára, ez mára tulajdonképpen polgárjogot nyert, vagyis a lakosság nem csupán ünnepeken és a vendéglátásban, hanem akár odahaza, hétköznap is fogyasztja.

Látits Miklós ezen a téren sem lát okot az aggodalomra, nem gondolja, hogy a pecsenyekacsa belföldi piacán éreztetné hatását a vásárlóerő csökkenése.

A pecsenyekacsa ára közelít a csirkehús árához, legalábbis nincs komolyan elszakadva tőle. Mivel még megfizethető termékekről van szó, ezért ebben a körben sem várok komolyabb visszaesést az idei fogyasztásban

– mondta el a titkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?