Súlyos vírus terjed Magyarországon: újabb eseteket azonosítottak

Súlyos vírus terjed Magyarországon: újabb eseteket azonosítottak

agrarszektor.hu
Egy Békés vármegyei, mintegy 2 000 mulard kacsát tartó gazdaságban igazolta a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A védő- és megfigyelési körzetek kijelölése megtörtént. A hivatal egy budapesti állatmenhelyen fogságban tartott madaraknál szintén igazolta a betegséget.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Békés vármegye madárinfluenzától idáig még mentes területén, Battonya településen jelent meg a betegség - írja a Nébih. A csaknem 2 000 mulard kacsát számláló telepen a vágóhídra szállítás előtt levett mintákból mutatta ki a Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét. Az állatoknál a betegségre utaló tüneteket nem figyeltek meg a gondozók.

Az állategészségügyi szakemberek a szükséges járványvédelmi intézkedéseket megtették, többek között kijelölték a védő- és megfigyelési körzetet. Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye mentes területein továbbra is érvényben vannak a korábban bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok. Emellett az ország teljes területén kötelező a tamponvizsgálat a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőzően.

A napokban egy budapesti állatmenhelyen fogságban tartott madaraknál is hirtelen elhullást tapasztaltak. A mintákban a Nébih laboratóriuma igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét. Ezen eset is alátámasztja a vadmadarak vírushordozó szerepének jelentőségét, valamint a járványvédelmi intézkedések folyamatos fenntartásának szükségességét. Az állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megvédjék állományukat a fertőződéstől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?