Aggasztó dolog derült ki: ezért terjed ilyen gyorsan a gyilkos kór Magyarországon

Aggasztó dolog derült ki: ezért terjed ilyen gyorsan a gyilkos kór Magyarországon

agrarszektor.hu
Különösen aljas módon terjed a H5N1-vírus Magyarországon. A szakértő szerint sokszor nagyobb az úgynevezett rákenődéses fertőzés szerepe a betegség terjedésében, mint a cseppfertőzésé. Miközben Szlovákiában és Csehországban a madárinfluenza más törzse ellen kell védekezni, a becslések szerint Magyarországon akár kétmillió baromfit is érinthet már a betegség H5N1-es törzse.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Rusvai Miklós víruskutató, egyetemi tanár szerint sokszor magasabb az úgynevezett rákenődéses fertőzés szerepe a madárinfluenza terjedésében, mint a cseppfertőzésé. A szakember úgy látja, hogy a madaraknál elsősorban a bélrendszerben szaporodik a vírus - olvasható az Infostart oldalán.

A vizeken ürítkező vadkacsák, hattyúk, vadlibák, egyéb madarak ahogy ürítik a vírust, az egyéb, ott lévő házi madaraknak átadják. De ugyanígy a szabad tartású baromfitelepek fölött elrepülő madarak is lepottyanthatják a vírussal szennyezett ürüléket

- részletezte Rusvai Miklós.

A víruskutató szerint a baromfitelepek fertőződésének azért olyan nagy a veszélye, mert házi baromfik sokkal érzékenyebbek a vírusra, mint a vadmadarak, és ha megbetegszenek, akkor nagy arányban kezdenek el hullani, ezzel súlyos gazdasági kárt okozva, ráadásul az emberek védelme érdekében az érintett populációkat is fel kell számolni. Rusvai Miklós beszélt arról is, hogy a madárinfluenza azért tér vissza évről évre, mert a betegség kitörése a madárvonulásokhoz köthető: vagyis tavasszal és ősszel mindig veszélyesebb a helyzet.

A víruskutató beszélt arról is, hogy Csehországban és Szlovákiában most a H5N8-as törzs terjed, míg Magyarországon a H5N1 van jelen. Sajnos azonban nemcsak cseppfertőzéssel terjed a vírus, a ragályfogó tárgyak - így például a telepek közt közlekedő teherautók, a személyzet, a takarmányos kocsik - is vihetik, szórhatják, jobban is, mint amennyire csak cseppfertőzés útján terjedne a vírus.

Vajda Lajos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Országos Járványvédelmi Központjának vezetője az InfoRádióban korábban azt mondta, három megye érintett Magyarországon: Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés. Május 12-én azonban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is kimutatták a madárinfluenza jelenlétét, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Eddig körülbelül 120 megerősített pozitív eset van az országban, de már kétmillió állat is érintett lehet. A szabályokat mindig, mindenhol be kell tartani, egy kis kihagyás ugyanis egy egész telep létét veszélyeztetheti, a továbbterjedést pedig nagyon nehéz megakadályozni, a mostani vírus ugyanis minden korábbinál gyorsabban terjed. A Nébih úgy is igyekszik a fertőzési láncot elvágni, hogy ellehetetleníti a kapcsolatot a vadon élő és a házi madarak között. Vajda Lajos szerint, ha már a telepen belülre került a vírus, a továbbterjedés akadályozása már nagyon nehéz ügy, főként amiatt, hogy az élőhelyfrissítéskor költöztetni kell a madarakat, a fertőzés pedig akár a ruhákon és a gépeken is átjuthat egyik helyről a másikra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?