Óriási károkat okozhat ez az állat a magyaroknak: mutatjuk, hogy kerülheted el a bajt

Óriási károkat okozhat ez az állat a magyaroknak: mutatjuk, hogy kerülheted el a bajt

MTI
Az Országos Magyar Vadászati Védegylet közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy július második felétől augusztus közepéig tart legnagyobb állományú és legelterjedtebb nagyvadfajunk, az őz párzása. Ez az időszak különös figyelmet követel meg az autósoktól, mert ilyenkor ezek az állatok többet mozognak, mint az év más időszakaiban, közutakon is gyakrabban jelenhetnek meg, ami jelentősen fokozza a balesetveszélyt!

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Magyarország őzállományát több mint 374 ezer egyedre becsülik. Párzás - vadásznyelven: üzekedés - alatt az egymást kergető őzek nappal is aktívabbak, figyelmetlenebbek. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár szerint hazánkban évi csaknem 6500 nagyvadelütés történik, és több mint 5000 esetben őzet gázolnak el, jórészt ebben az időszakban. A vadelütés közúti balesetnek minősül, így ha bekövetkezik, rendőrt kell hívni! Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezetet is értesíteni kell, erről általában szintén a rendőrség gondoskodik. A balesetek jelentős része megelőzhető, ha a vezetők észben tartják az alábbiakat:

  • Ilyenkor ne csak a vadveszély-táblával jelzett útszakaszon vezessenek fokozott figyelemmel!
  • A rosszul belátható útszakaszokon és rossz látási viszonyok mellett lassítsanak!
  • Ha látják, hogy őz szaladt át előttük, mindenképp számítsanak rá, hogy másik is követi! Lassítsanak, esetleg dudáljanak!
  • Ha elkerülhetetlen az ütközés, vészfékezzenek, ne rántsák el a kormányt! Amennyiben átsodródnak a szembesávba, vagy letérnek az útról, abból még komolyabb baleset származhat.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?