2023. december 11. hétfő Árpád
Egyre több van ebből a ragadozóból Szlovákiában: van ok az aggodalomra?

Egyre több van ebből a ragadozóból Szlovákiában: van ok az aggodalomra?

agrarszektor.hu
Nem lehet a barnamedvék túlnépesedéséről beszélni Szlovákiában, a populáció az elmúlt tíz évben stabilan valamivel több mint 1000 egyed körül volt - állapították meg cseh szakértők.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A szlovákiai Kárpátokban talált több mint 2000 medveszőrcsomó és -ürülék DNS-vizsgálata alapján a prágai Károly Egyetem kutatói Pavel Hulva vezetésével 1056-ban adták meg a Szlovákiában élő barnamedvék becsült számát. A statisztikai hibahatárt figyelembe véve a szlovákiai barnamedve-állomány valódi nagysága 1012 és 1275 egyed között lehet - közölte a szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal (SOP), amely a DNS-mintákat a hegyekben begyűjtötte és elemzésre Prágába küldte.

A medveállomány nagysága jelentősen nem változott, a túlszaporodásra utaló esetleges jelek más körülményekkel, például a ragadozók magatartásának a változásával magyarázhatók

- mondta Dusan Karaska, a SOP főigazgatója.

A szakemberek szerint a nyitva hagyott szemeteskukák, a hegyek lábánál termesztett kukorica, a csapdákban hagyott élelem, a szabad térségek beépítése azzal a következménnyel jár, hogy a medvék egyre jobban keresik az emberi lakhelyek közelségét és elveszítik természetes félénkségüket. Mindez növeli az ember és a szlovákiai csúcsragadozó közti találkozás kockázatát - mutatott rá Dusan Karaska.

Tavaly júniusban egy 57 éves férfit sebesített meg halálosan egy medve Lúzsna község közelében, a Zsolnai kerületben, 100 éve az első halálos medvetámadásban a mai Szlovákia területén. Idén májusban egy erdei túraösvényen támadott meg két férfit egy bocsát féltő nőstény barnamedve, egyiküknek súlyos sérüléseket okozva.

A támadások nyomán sokan felvetették, hogy talán túlszaporodtak a medvék Szlovákiában. A prágai Károly Egyetem zoológusai sem tagadják, hogy a medvék veszélyesek lehetnek az emberre, ezért azt javasolják, hogy jól zárják el előlük a potenciális élelemforrásokat, mint amilyenek a szemeteskukák, a hatóságoknak pedig azt, hogy magyarázzák el a lakosságnak, miként kell viselkedni egy medvével való találkozás esetén. Az előző hivatalos állami számlálás szerint 2016-ban több mint 1200 medve élt vadon Szlovákiában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33