Áll a bál Franciaországban: kifakadtak a természetvédők az új rendelet miatt

Áll a bál Franciaországban: kifakadtak a természetvédők az új rendelet miatt

MTI
Felhergelte a természetvédő szervezeteket, hogy Franciaországban péntektől ismét engedélyezik a pacsirták hagyományos módszerekkel, ketreccel és hálóval történő befogását az ország délnyugati részén. A természetvédők szerint ez ellenkezik az európai uniós joggal.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A francia kormány négy délnyugati megyében mintegy 57 ezer pacsirta befogását engedélyezte októberben és novemberben. A Madárvédő Liga (LPO) közleményében hangsúlyozta: a francia kormány "megismétli a szabálysértést azzal, hogy ismét kiadja azokat a rendeleteket, amelyekről tudja, hogy törvénytelenek". Mint írták, a rendeletek ráadásul az életbelépésük előtti napon jelentek meg, így mielőtt jogi lépésekkel megakadályozhatnák, már több ezer madarat ölhetnek meg.

Egy 2009-es európai kezdeményezés megtiltja "a madarak tömeges vagy válogatás nélküli befogására vagy megölésére alkalmazott, illetve egy faj helyi kipusztítására alkalmas eszközök, eljárások vagy módszerek használatát". Ez alól csak akkor lehet kivételt tenni, ha nincs más megoldás a madarak által okozott károk elhárítására, illetve kutatási és természetvédelmi célokból vagy "kis számú madár ésszerű felhasználása" céljából.

Tavaly Franciaország legfelsőbb közigazgatási bírósága felfüggesztett már hasonló kormányrendeleteket, de még nem született végleges döntés a hagyományos vadászati módszerekről. Christophe Béchu környezetvédelmi miniszter azonban szeptemberben azt ígérte, hogy megvárja a bíróság döntését, mielőtt új vadászati rendeleteket adna ki. Az énekesmadarak lépvesszős vadászatát tavaly már véglegesen betiltották Franciaországban, az utolsó európai uniós országban, ahol még törvényes lehetőség volt az uniós jogszabályok által már régóta tiltott kegyetlen vadászati módszerre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?