2023. szeptember 22. péntek Móric
Áll a bál Franciaországban: kifakadtak a természetvédők az új rendelet miatt

Áll a bál Franciaországban: kifakadtak a természetvédők az új rendelet miatt

MTI
Felhergelte a természetvédő szervezeteket, hogy Franciaországban péntektől ismét engedélyezik a pacsirták hagyományos módszerekkel, ketreccel és hálóval történő befogását az ország délnyugati részén. A természetvédők szerint ez ellenkezik az európai uniós joggal.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A francia kormány négy délnyugati megyében mintegy 57 ezer pacsirta befogását engedélyezte októberben és novemberben. A Madárvédő Liga (LPO) közleményében hangsúlyozta: a francia kormány "megismétli a szabálysértést azzal, hogy ismét kiadja azokat a rendeleteket, amelyekről tudja, hogy törvénytelenek". Mint írták, a rendeletek ráadásul az életbelépésük előtti napon jelentek meg, így mielőtt jogi lépésekkel megakadályozhatnák, már több ezer madarat ölhetnek meg.

Egy 2009-es európai kezdeményezés megtiltja "a madarak tömeges vagy válogatás nélküli befogására vagy megölésére alkalmazott, illetve egy faj helyi kipusztítására alkalmas eszközök, eljárások vagy módszerek használatát". Ez alól csak akkor lehet kivételt tenni, ha nincs más megoldás a madarak által okozott károk elhárítására, illetve kutatási és természetvédelmi célokból vagy "kis számú madár ésszerű felhasználása" céljából.

Tavaly Franciaország legfelsőbb közigazgatási bírósága felfüggesztett már hasonló kormányrendeleteket, de még nem született végleges döntés a hagyományos vadászati módszerekről. Christophe Béchu környezetvédelmi miniszter azonban szeptemberben azt ígérte, hogy megvárja a bíróság döntését, mielőtt új vadászati rendeleteket adna ki. Az énekesmadarak lépvesszős vadászatát tavaly már véglegesen betiltották Franciaországban, az utolsó európai uniós országban, ahol még törvényes lehetőség volt az uniós jogszabályok által már régóta tiltott kegyetlen vadászati módszerre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?