2023. január 30. hétfő Martina, Gerda

Eltűntek ezek az állatok a hortobágyi legelőkről: megvan, mi áll a háttérben

MTI
Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. az MTI-vel. Közleményük szerint az enyhe ősz és a csapadékos időjárás még kedvezőnek bizonyult az állatok számára a pusztán való legeltetéshez, de a hideg idő beálltával a pusztai legelőkön már nincs kellő mennyiségű táplálék, így a pásztorok jószágaikat a téli szálláshelyükre, a hodályokba hajtották.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A behajtás során a pusztán legelő állatoknak és pásztoraiknak sokszor igen hosszú utat kell megtenniük. Ebben az évben 955 magyar szürke szarvasmarha, 269 házi bivaly, 983 hortobágyi racka juh és 459 magyar merinó juh foglalta el téli szálláshelyét a hodályokban - írták, megjegyezve: a mátai ménes mintegy 250 lova is a télre készül az istállókban. A behajtást követően hamarosan kezdődik az ellési időszak, amely igen nagy szakértelmet kíván a pásztorok részéről. A téli ellési időszakban 55 csikó, 700 szürkemarha borjú és 850 bárány születésére számítanak. Az újszülött állatokat 2023. február 25-26 között a nyitott istállók hétvégéjén tekinthetik meg az érdeklődők a Hortobágyon.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?